luni, octombrie 25, 2021
AcasăAgenda ZileiRomânia, supusă riscului apariţiei unor cazuri de coronavirus

România, supusă riscului apariţiei unor cazuri de coronavirus

Există şi pentru România riscul apariţiei unor cazuri de coronavirus, chiar dacă probabilitatea este redusă, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.  

„Astăzi la Geneva este o şedinţă de urgenţă convocată de directorul general al OMS. Probabil o să existe alertă la nivel global instituită de OMS şi trebuie şi noi să ne conformăm. Riscul există, nu poate fi exclus, dar, dacă vedem că în afara Chinei până în momentul de faţă sunt 6-7 cazuri, atunci probabil că discutăm de o probabilitate redusă, dar cu siguranţă nu putem să excludem apariţia şi unui caz şi în România şi în UE în general”, a afirmat Alexandru Rafila, la Ministerul Sănătăţii.

Potrivit lui, există un set de măsuri de alertare a unităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie.

„Noi am făcut nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţi. Este vorba despre spitalele de boli infecţioase „Matei Balş” şi „Victor Babeş” din Bucureşti şi cele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara. S-a stabilit achiziţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte şi bineînţeles există un set de măsuri de alertarea a unităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie privind definiţia de caz astfel încât să fie informaţi dacă vin în contact cu o persoană care este suspectă”, a mai spus Rafila.

Cazuri de coronavirus, posibile și pe aeroport

În ceea ce priveşte măsurile de la aeroport, Rafila a arătat că ele sunt similiare cu cele utilizate în timpul pandemiei de gripă. Acesta a arătat că va fi dispoziţia călătorilor un set de informaţii, iar oamenii vor avea posibilitatea să achiziţioneze termoscanere care să evidenţieze eventualele persoane cu febră. De asemenea, vor fi constituite echipe care să asigure permanenţa serviciilor medicale în aeroporturile internaţionale.

Pe de altă parte, managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a afirmat că Ministerul Sănătăţii a recomandat Ministerului Transporturilor să ia în calcul achiziţionarea de camere termice pentru determinarea pacienţilor cu febră.

„Este vorba despre un nou virus. Acest nou virus are o altă structură genetică şi ca atare primerii sunt puşi la dispoziţie de către OMS printr-o companie din Germania de unde îi achiziţionăm şi noi. Există o singură filieră ca să nu spună lumea că am luat din altă parte şi este standardizată. Vom avea un diagnostic cât se poate clar”, a mai afirmat managerul.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate