duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAgenda ZileiRomânii, specializați în comerțul cu haine contrafăcute

Românii, specializați în comerțul cu haine contrafăcute

Românii au ajuns să fie specializați în comerțul cu haine contrafăcute, cel puțin așa reiese din cifrele date publicității de poliţiştii structurilor de combatere a criminalităţii economice. 

Aceștia au dat amenzi de aproape 15 milioane de lei pe parcurul anului 2018, iar mai b ine de jumătate din această sumă a constat în amenzi pentru textile contrafăcute.

Autoritățile au cercetat, în 2018, peste 1.400 de infracţiuni la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, au aplicat peste 1.500 de amenzi pentru abateri în acest domeniu şi au indisponibilizat bunuri în valoare de aproape 15.000.000 de lei. 

Organele de cercetare penală au întocmit, anul trecut, 1.185 de dosare penale având ca obiect infracţiuni la regimul proprietăţii intelectuale. Ele vizează 1.415 infracţiuni, cea mai mare parte dintre – 1.167 – referindu-se la încălcări ale legii privind mărcile şi indicaţiile geografice. 

Comerțul cu haine contrafăcute

Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în acest domeniu este de 14.891.572 de lei, din care cele mai mari valori au fost înregistrate în cazul produselor textile – 8.227.816 lei şi produselor cosmetice – 1.158.220 de lei. 

Totodată, poliţiştii au constatat 1.507 contravenţii la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 2.248.100 de lei. 

„Protecţia drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă un obiectiv prioritar al structurilor specializate ale Poliţiei Române. Ilegalităţile comise în acest domeniu, asociate adesea cu evaziunea fiscală şi contrabanda, afectează atât bugetul de stat, cât şi titularii de drepturi şi distorsionează stabilitatea şi competitivitatea mediului de afaceri”, mai precizează autoritățile de control.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate