miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiRăzboi politico-economic: unii vor popularitate, alții bani

Război politico-economic: unii vor popularitate, alții bani

Zilele acestea s-a stârnit un adevărat război politico-economic între unii reprezentanți ai ALDE și Banca Națională a României. 

Astfel că, senatorul ALDE Daniel Zamfir a cerut Băncii Naţionale a României să decidă ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac. 

Acesta spune că indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este „trucat” printr-o întelegere între băncile comerciale cu ştiinţa şi implicarea directă a BNR. 

„Indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este aranjat, este trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale cu ştiinţa şi implicarea directă a Băncii Naţionale a României. (…) Cer Băncii Naţionale a României ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astăzi, mecanism care umflă într-un mod artificial ratele românilor. Prin pârghiile pe care le are BNR să stabilească ca acest ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, pentru că aia este valoarea reală, de piaţă, la care se fac tranzacţiile şi nu în funcţie de cotaţii. ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu este rezultatul unei pieţe libere, aşa cum ne-au explicat de atâtea ori oficialii BNR. Este o înţelegere care se face pentru a acoperi pierderile din speculaţiile financiare ale băncilor comerciale, pierderi care sunt puse pe spinarea celor care au credite în lei”, a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir. 

Război politico-economic, în declarații

Pe de altă parte, oficialii BNR i-au răspuns tot astăzi lui Zamfir, afirmând că astfel de declarații creează confuzie în mod intenţionat, ceea ce este descalificant, pentru că nu ţine cont de obiectul de activitate definit prin lege pentru Banca Naţională. 

„Nu înţeleg cum Banca Naţională a făcut acest lucru (trucarea ROBOR n.r.), pentru că de la domnul Zamfir nu am văzut niciun argument de manipulare. Asigur pe toată lumea că nu există, cel puţin din cunoştinţa noastră, asemenea presupuneri legate de manipulare. Domnul Zamfir nu înţelege, nu vrea să înţeleagă sau creează confuzie în mod intenţionat, ceea ce este descalificant, pentru că pur şi simplu nu ţine cont de obiectul de activitate definit prin lege pentru Banca Naţională, şi anume politica monetară, care presupune stabilitatea preţului, controlul inflaţiei”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvînt al BNR, citat de Agerpres.

Aceasta se face prin dobânda de politica monetară şi care la rândul ei determină culoarul de variaţie al ROBOR-ului pe diferite scadenţe. 

Potrivit reprezentantului BNR, astfel de acuzaţii apar de la aceleaşi două-trei persoane, care de 3 -4 ani nu fac altceva decât să atace şi să creeze confuzie, afectând astfel stabilitatea financiară. 

Zamfir a mai anunțat că vor fi demarate, pe 29 ianuarie, audieri la Comisia Economică din Senat la care vor fi invitaţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, dar şi alţi factori implicaţi. 

Deocamdată, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri cu 0,03 puncte procentuale, până la 2,93% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). 

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate