marți, iunie 28, 2022
AcasăAgenda ZileiBNR: Ordonanţa privind noile măsuri fiscal-bugetare a derutat băncile

BNR: Ordonanţa privind noile măsuri fiscal-bugetare a derutat băncile

Ordonanţa privind noile măsuri fiscal-bugetare a derutat foarte multă lume şi băncile încă nu s-au dezmeticit, este de părere strategul BNR, Adrian Vasilescu

„Această Ordonanţă care a derutat foarte multă lume, a fost dată repede, băncile încă nu s-au dezmeticit, încă nu există o analiză riguroasă a textelor, pentru că nu există niciun fel de norme date de Guvern care să spună exact cum se aplică Ordonanţa. Unii încă mai întreabă: se va plăti trimestru de trimestru sau va fi o plată un calcul la nivelul anului. Dacă citim cu atenţie textul acesta duce la ideea că în fiecare trimestru vor veni cu plata, în condiţiile în care ROBOR-ul are două scadenţe importante, la trei luni şi la şase luni, şi dacă se ridică la peste 2%, taxa se aplică. Nu există niciun fel de şanse ca ROBOR-ul să vină sub 2% în momentul de faţă, pentru că ROBOR este o dobândă”, mai spus Vasilescu, într-o emisiune televizată la Digi 24

Dobânda este strâns legată de inflaţie, sunt ca două surori siameze. Inflaţia acum scade, dar nu sub 2%. ”Abia am adus inflaţia, cu chiu cu vai, la nivelul de azi, în condiţiile în care au fost şocuri inflaţioniste determinate de regularizări ale preţurilor la energie electrică, gaze, energie termică”, a mai spus Vasilescu. 

BNR a transmis un răspuns Ministerului Finanţelor la invitaţia făcută Guvernatorului Mugur Isărescu de a discuta cu ministrul Eugen Teodorovici, în sensul în care discuţia trebuie să aibă loc în singurul cadru legal în care se poate desfăşura, în Comitetul Naţional de Supraveghere a Macroprudenţialităţii. 

Totodată, că recomandările emise de comitetul de specialitate trebuie analizat de către Guvern, iar dacă acesta din urmă nu este de acord cu prevederile respective să răspundă public Comitetului Naţional pentru Macroprudenţialitate şi să argumenteze punctual de ce crede că nu sunt oportune măsurile recomandate. 

„Acest Comitet este făurit într-un sistem european şi îl au toate ţările europene. Noi ne-am chinuit doi ani şi jumătate cu un proiect de lege până când, în sfârşit, s-au făcut un asemenea comitet. Comitetul urmăreşte, în primul rând, riscurile care apar în sistemul financiar şi care pot să atace stabilitatea financiară a ţării. Când apar astfel de riscuri, Comitetul este obligat, prin lege. să facă recomandări Guvernului. Legea spune mai departe că Guvernul nu poate să rupă textul care vine de la acest Comitet şi să-l arunce la coş”, a mai afirmat Vasilescu.

Guvernul trebuie să-l analizeze şi dacă este de acord, să-l aplice, dacă nu trebuie să răspundă public Comitetului Naţional pentru Macroprudenţialitate şi să argumenteze punctual de ce crede că nu sunt oportune măsurile recomandate. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate