sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiRovana Plumb a fost respinsă oficial pentru funcția de comisar european

Rovana Plumb a fost respinsă oficial pentru funcția de comisar european

Rovana Plumb a fost respinsă oficial pentru funcția de comisar european, chiar dacă și-a plătit creditul plin de suspiciuni de 800.000 de lei.  Cu această ocazie, politicienii din Opoziție au cerut din nou, premierului Viorica Dăncilă să renunțe la această nominalizare a Rovanei Plumb, iar președintele României, Klaus Iohannis, a invitat prim ministrul la discuții pe tema nominalizării.  

„În temeiul dispoziţiilor art. 80 şi ale art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie, ora 12,00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcţia de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă şi de importanţă deosebită pentru statul român”, a declarat şeful statului.

Preşedintele Iohannis arată că premierul poate fi însoţit la această întâlnire de miniştrii de resort. 

Pe de altă parte, PNL cere imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă o nouă nominalizare pentru funcţia de comisar european, cu acordul preşedintelui Klaus Iohannis şi cu respectarea condiţiilor legale de audiere a candidatului propus în Parlamentul României, a declarat preşedintele partidului, Ludovic Orban.

Orban a afirmat că premierul trebuie să evite o nouă propunere penibilă şi ruşinoasă pentru România.

„Cerem imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă o nouă nominalizare cu acordul preşedintelui Klaus Iohannis şi cu respectarea condiţiilor legale de audiere a candidatului propus în Parlamentul României. Viorica Dăncilă şi PSD trebuie să înceteze imediat mascarada nominalizărilor pentru funcţia de comisar european care afundă şi mai mult România la nivel european şi să evite o nouă propunere penibilă şi ruşinoasă pentru România”, a transmis Ludovic Orban.

Acesta a mai afirmat că tentativa candidatului PSD la funcţia de comisar european, Rovana Plumb, de a acoperi o situaţie de conflict de interese prin stingerea unui împrumut luat de la o persoană fizică cu două apartamente la schimb, este un gest scandalos care aruncă asupra României anatema unor politicieni obişnuiţi cu camăta pentru funcţii publice.

El a adăugat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să retragă nominalizarea Rovanei Plumb care a făcut deja prea mult rău României la nivel european.

”Încercările disperate ale candidatului PSD de a ieşi din situaţia de conflict de interese cu un troc făcut peste noapte ca la cămătari nu au reuşit să păcălească pe nimeni. Mai mult, soluţia de înţelegere amiabilă la care a recurs Rovana Plumb cu creditorul său doar într-o situaţie reclamată de conflict de interese a întărit lipsa de transparenţă şi de onestitate a candidatului PSD”, a completat Orban. 

Dacian Cioloș cere premierului să renunțe la susținerea Rovanei Plumb

„Dacă ţine la prestigiul României, aşa cum declară, premierul Dăncilă trebuie să renunţe de îndată la „susţinerea necondiţionată” a Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european. Recomandarea comisiei juridice a Parlamentului European (din care nu face parte niciun român) a fost de la început clară: candidata Guvernului României nu îndeplineşte condiţiile minime necesare de integritate pentru a ocupa această responsabilitate. Nicio tranzacţie reală sau fictivă pe care o anunţă doamna Plumb în ultimul ceas nu mai convinge pe nimeni. Recomandarea mea este ca doamna Dăncilă să-şi recunoască greşeala şi să nu mai insiste.

A ignorat până acum toate semnalele oficiale şi neoficiale care au arătat, încă de la început, că suspiciunile asupra candidatei României atârnă greu în decizie.

„Acest refuz putea fi anticipat de acum câteva săptămâni şi doar cineva fără repere politice europene putea să creadă că insistenţa va schimba ceva. Tot ce a adus această insistenţă a doamnei Dăncilă este încă o dovadă că PSD nu a înţeles nimic din votul de pe 26 mai, când cetăţenii români şi europeni au votat, în număr record, pentru o nouă politică ghidată de cinste şi corectitudine. Şi a mai adus decredibilizarea totală a Guvernului în funcţie, care a propus un candidat de neacceptat”, a scris Cioloş pe Facebook.

Potrivit fostului premier, Guvernul PSD şi-a pierdut legitimitatea pentru a mai propune un nume de viitor comisar.

„În aceste condiţii, preşedintele României trebuie să se implice de urgenţă pentru a scoate România din acest impas evident. Are datoria să convoace toate partidele care au obţinut mandate în Parlamentul European şi să găsească, împreună, o persoană capabilă să ocupe funcţia de comisar european pentru Transporturi. Doar convocarea doamnei Dăncilă nu va rezolva o situaţie pe care aceasta a gestionat-o împotriva intereselor ţării. Acest post de comisar nu e al PSD şi cu atât mai puţin al doamnei Dăncilă. România trebuie să trimită un candidat competent şi fără umbre, iar această decizie trebuie luată rapid. În loc să discutăm despre cum vede un candidat din România viitorul infrastructurii de transport europene şi care va fi locul României în acest angrenaj, discutăm despre împrumuturile şi apartamentele doamnei Plumb”, a menţionat Dacian Cioloş.

Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a respins luni candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru transporturi. 

 

 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate