sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiViorica Dăncilă şi PSD, mai nocivi pentru preţul gazelor din Romania decât...

Viorica Dăncilă şi PSD, mai nocivi pentru preţul gazelor din Romania decât gerul!

Preţul gazelor din România va continua să fie mai mare decât cel de pe pieţele europene şi în iarna ce stă să vină, după cum atrag atenţia experţii în domeniul gazelor, este de părere deputatul liberal Ion Ștefan.

Principalul risc pentru iarna 2019-2020 pe piaţa gazelor din România este cel politic, cauzat de degringolada creată de OUG 114, dar şi de haosul legislativ făcut de guvernarea PSD.

„Deci, experţii din domeniul energiei se tem mai mult de Viorica Dăncilă şi capacitatea sa şi a partidului pe care îl conduce de a crea turbulenţe decât de condiţiile meteo. Vremea este văzută de experţi ca un risc mai mic decât politica PSD! România va urma să plătească preţuri mai mari pentru gazele naturale pentru încălzire şi din cauza lipsei capacităţii de interconectare, a incertutudinilor legislative şi din pricina producţiei locale insuficiente”, a declarat deputatul.

Preţul gazelor din România va crește

Preţul la bursă pentru combustibilul destinat consumului în România va fi, în medie, mai scump cu 5 euro Mwh decât gazul destinat consumului în Europa Centrală.
„Preţul gazelor româneşti tranzacţionate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a ajuns în luna august la 106,8 lei pe MWh, în timp ce gazele tranzacţionate la Viena s-au ieftinit până la 56,2 de lei pe MWh, potrivit ultimelor date ale operatorului bursier BRM. Piaţa a fost dată peste cap de OUG 114/2018, aprobată de Guvernul PSD-Dăncilă în decembrie 2018, care prevedea plafonarea la 68 de lei/MWh a gazelor de producţie internă timp de trei ani, deşi piaţa fusese complet liberalizată din 2017”, a mai spus Ion Ștefan.
Ulterior, actul normativ a fost modificat de OUG 19/2019, rămânând plafonate doar preţul gazelor româneşti pentru populaţie şi termocentrale, începând cu 1 mai 2019.
Acest lucru a dus la scumpirea gazelor tranzacţionate pe bursă. Iar în tot acest context, PSD are o mare vină pentru colapsul ENET Focşani şi pentru faptul că cetăţenii stau, pentru a treia săptămână consecutiv, fără apă caldă, din cauza datoriilor de milioane de lei la gaze.
„Deci, şi în această iarnă vom tremura din cauza costurilor şi a incompetenţei Guvernului PSD. Încă un motiv ca toţi parlamentarii români să privească cu maximă seriozitate moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă. Românii nu merită să stea în frig şi să plătească gazele mai scump ca la Viena, însă PSD trebuie, cu prisosinţă, să plece de la guvernare”, afirmă liberalul.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate