vineri, septembrie 22, 2023
AcasăAgenda ZileiRusia a anunțat vineri sancțiuni împotriva a opt oficiali europeni, printre care...

Rusia a anunțat vineri sancțiuni împotriva a opt oficiali europeni, printre care se află și președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli

Rusia a anunţat vineri sancţiuni împotriva a opt responsabili europeni, inclusiv preşedintele Parlamentului European, ca represalii după cele instituite de UE în martie, pe fondul reînnoirii tensiunilor dintre Moscova şi Occident, relatează France Presse, citat de Agerpres.

„Uniunea Europeană îşi continuă politica de măsuri restrictive unilaterale ilegale ce vizează cetăţeni şi organizaţii ruse”, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat, precizând că opt responsabili europeni, inclusiv preşedintele Parlamentului European David Maria Sassoli şi procurorul Berlinului Jorg Raupach, au interdicţie de a intra în Rusia – informează sursa citată.

Potrivit agenției ruse Tass, pe lista dată vineri publicității de ministerul rus de externe, alături de Sassoli, mai figurează procurorul șef din Berlin, Jorg Raupach, directorul Diviziei pentru Apărare și Securitate din cadrul Agenției suedeză de cercetare a apărării CBRN (Centrul pentru Incidente Chimice, Biologice, Radioactive și Nucleare), Asa Scott și vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova.

De asemenea, printre cei sancționați, dar necitați de TASS, se află și deputatul francez Jacques Maire, raportorul special pentru otrăvirea adeversarului politic al lui Putin, Alexey Navalnîi, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Măsura a fost luată ca replică la sancțiunile Consiliului European din 2 și 22 martie 2021 împotriva a șase cetățeni ruși – mai informează TASS.

Uniunea Europeană a condamnat, vineri, decizia nejustificată a Rusiei de a sancționa cei opt oficiali europeni, inclusiv pe președintele Parlamentului European și a anunțat măsuri adecvate ca răspuns la sancțiunile ruse.

”UE își rezervă dreptul de a lua măsurile corespunzătoare ca răspuns la decizia autorităților ruse” – au averitzat președinții celor trei instituții ale UE.

Pe 2 martie, Consiliul Uniunii Europene a decis sancţionarea a patru oficiali ruşi implicaţi în procedurile judiciare împotriva opozantului politic Aleksei Navalnîi şi în reprimarea susţinătorilor acestuia. Sancţiunile prevăd interzicerea acordării vizelor de călătorie şi blocarea activelor deţinute în ţările UE.

De asemenea, pe 22 martie Consiliul UE a decis să introducă măsuri restrictive împotriva a altor doi responsabili ruși de încălcări grave ale drepturilor omului în diferite ţări ale lumii, în special pentru tortură şi represiune contra persoanelor LGBT şi opozanţilor politici în Cecenia, republică în Caucazul rus.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate