joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiIepurașul din Băneasa: SIE a încercat ”brichisirea” jurnalistului Cristian Tudor Popescu cu...

Iepurașul din Băneasa: SIE a încercat ”brichisirea” jurnalistului Cristian Tudor Popescu cu un coșciugel plin cu daruri din import (Video)

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a dezvăluit în finalul emisiunii ”Cap limpede” de vineri, de la postul de televiziune Digi24, că directorul Serviciului de Informații Externe, Gabriel Vlase, a încercat să-i câștige bunăvoința cu o cutie plină de daruri, lăsată la recepția postului tv chiar în acea seară. El a prezentat apoi, în direct, conținutul șpăgii oficiale de la SIE.

Toate produsele erau din import, dovadă că SIE acționează în afara țării.

„Am primit această cutie aici, la recepția Digi24, mi-au zis fetele de la recepție – «domnule Popescu aveți chestia asta». Am scuturat din cap, am ridicat-o, nu e ușoară. Cântărește ceva și am deschis-o să văd despre ce e vorba” – a spus jurnalistul aflat în direct, în platoul emisiunii.

Cutia cu daruri avea atașata o etichetă cu numele destinatarului,  ”domnului Cristian Tudor Popescu, analist politic, Digi2”, și conținea mai multe produse alimentare: dulciuri, produse de patiserie, pateuri, cafea, băuturi scumpe.

Șampanie Moet & Chandon Imperial, coniac Henessy, pate de rață și alte produse de import, dovada că SIE acționează în afara țării

CTP a golit micul ”coșciugel” cu daruri în fața telespectatorilor:

”Și acum, ce găsim în cutie… Găsim, carevasăzică, Henriete French trufes. Henriete. Cantuci con mandorle almond biscoti. Așa. Ferero roșer. Bomboane foarte plăcute. D-asemenea, Mozart pralines. O ciocolată roasted hazelnut, excelence. Darc ciocolate cataniez. Lindor irezistibli smot extra darc. Tot ciocolate negre sau ce-or fi ele. Aici avem altceva, mouse de canard. Asta-i o rață, cum ar veni. Mouse de fouille de voilale, sunt pateuri. Avem și niște cafea, să creștem tonicitatea.

Avem aici ceva pascal, panetone dopia deliția ciocolato con crema ciocolato. Trecem și la capitolul ăsta, că sărbătorile pascale… Șeridans cofe lichior. Doi într-unul, alb și negru șeridans. După care Moet Chandons Imperial, champagne imperial!

Și, în sfârșit, ce merge, după o masă copioasă? Un coniac special original, Hennessy!” – a spus CTP.

Șpaga de la SIE se numea pe vremuri ”brichisire

”Operațiunea asta se numea, pe vremea generalului Pleșiță de la DIE, Direcția de Informații Externe, brichisire. Adică se foloseau pentru a câștiga bunăvoința unor personaje politice de către lucrători de la DIE, se foloseau diverse vinuri românești, se spune că Hrușciov a fost convins cu un vin de piatră în legătură cu retragerea trupelor sovietice din România. Cu mese copioase și folcloriste” – a dezvăluit analistul politic.

Pe fundul ”coșciugelului” primit de CTp se găsea și un pliculeț cu un mesaj de la expeditor.

”Și mai este ceva, pe fundul cutiei se găsește ceva mic, acest pliculeț. (…)Avem aici o foarte frumoasă stemă și aici vedeți ce scrie: Directorul Serviciului de Informații Externe cu complimente, Gabriel Vlase”.

Întreb si eu, oare eu să fiu singurul care să bucură de o atât de înaltă apreciere, singurul din presă, din partea domnului director SIE, sau mai sunt și alții? Acești alții, că vreau să știu dacă numai eu am valoare sau mai sunt alții, au primit ceva asemănător sau poate mai puțin? Aș vrea să știu. Apoi, acest mic butic, m-am gândit la un moment dat să ies cu o mesuță și puteam să dășchiz o prăvălie mică să le comercializez, aceste produse, oare este achiziționat din micile economii personale ale domnului Gabriel Vlase, sau din bugetul SIE? E o întrebare.

CTP îi sugerează lui Vlase să trimită dulciurile la o casă de copii și să dea băuturile scumpe agenților care l-a prins pe spionul rus

Mai departe, CTP i-a sugerat șefului SIE să trimită dulciurile și cozonacul la o casă de copii, iar băuturile și cafeaua să le dea agenților celor care l-au prins pe spionul GRU Alexey Grishaev, zilele trecute, în București.

”Finalmente, ce pot să fac decât să îi spun domnului Gabriel Vlase că îi mulțumesc pentru această înaltă apreciere, că acest colet, cine l-a adus îl găsește acolo unde l-a depus, adică la recepția Digi24, îi legăm funda și fac și eu, așa, o sugestie – ar putea să trimită dulciurile și cozonacul la o casă de copii.

Iar băuturile să le dea spionilor care l-au dibuit pe diplomatul ăla rus, așa-zisul diplomat, el fiind un agent KGB care încerca să racoleze cetățeni români pentru a obține informații. Să le dea drept premiu acelor agenți, acelor spioni, le va crește mult vigoarea cu aceste produse”.

Aceasta este celebra cutie – a continuat el. ” E prima oară când primesc ceva de dimensiunile astea, un coșciugel așa n-am primit niciodată. Când eram la Gândul mai primeam de la diverși, Asociația Vânătorilor care trimiteau pește afumat, cârnați de mistreț. Le desfăceam pe toate și chemam redacția, se făcea o mică petrecere și asta era. Dar aici nu mai e Asociația Vânătorilor. Aici este domnul director al Serviciului de Informații Externe”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

1 COMENTARIU

  1. Domnul in cauza este incoruptibil, a lucrat la SCANTEIA oficiosul P.C.R.Dupa aceea s-a transferat cu tot cu patrimoniu la ADEVARUL.Acum nu-l lasa consoarta sa abdice de la …Sa verifice daca nu i-au implantat T.O….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate