marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiRusia nu și-a plătit datoriile și intra în incapacitate de plată pentru...

Rusia nu și-a plătit datoriile și intra în incapacitate de plată pentru prima oară de la Revoluția Bolșevică

Rusia este pe punctul de a intra în incapacitate de plată a datoriilor suverane, pentru prima dată după Revoluția Bolșevică de acum un secol. Unii deținători de obligațiuni au declarat că nu au primit dobânzile restante luni, după expirarea termenului-cheie de plată cu o zi înainte, informează Reuters.

Acesta este rezultatul sancțiunilor internaționale impuse după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, printre care deconectarea Moscovei de la sistemul financiar global și înghețarea unor active.

Rusia trebuia să plătească dobânzi în valoare de circa 100 de milioane de dolari până la data de 27 mai, pentru două emisiuni de obligațiuni, una denominată în dolari și cealaltă în euro. Plățile aveau o perioadă de grație de 30 de zile, care a expirat duminică.

Kremlinul susține că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate de plată, dar nu poate trimite bani deținătorilor de obligațiuni din cauza sancțiunilor, acuzând Occidentul că încearcă să o ducă într-un default artificial.

Eforturile Rusiei de a evita ceea ce ar fi prima sa neîndeplinire a obligațiilor internaționale de mai bine de un secol s-au lovit de un obstacol de netrecut la sfârșitul lunii mai, când Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a blocat efectiv Moscova să efectueze plăți, informează sursa citată.

”Din martie ne așteptăm ca Rusia să intre în acest default probabil inevitabil, singura întrebare era când se va întâmpla asta. OFAC a intervenit și a răspuns la întrebare”, a declarat Dennis Hranitzky, șeful firmei de avocați Quinn Emanuel, pentru Reuters.

Importanța momentului ar fi în mare parte simbolică, având în vedere că Rusia nu se poate împrumuta la nivel internațional în acest moment, dar nici nu are nevoie să o facă, datorită veniturilor abundente din exportul de petrol și gaze, însă stigmatizarea ei ar crește probabil costurile de împrumut în viitor, informează Reuters.

Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat că a efectuat plățile către Depozitarul Național de Reglementări (NSD) onshore în euro și dolari, adăugând că și-a îndeplinit obligațiile, dar unii deținători taiwanezi de obligațiuni au anunțat că nu au primit plățile până luni, conform unor surse citate de Reuters.

Rodrigo Olivares-Caminal, profesor de drept bancar și financiar la Universitatea Queen Mary din Londra, a spus că este nevoie de claritate cu privire la aceste aspecte, care ar trebui supuse interpretării unei instanțe de judecată. Dar, a reamintit el, Rusia nu mai recunoaște jurisdicțiile niciunei curți internaționale.

Înainte de invadarea Ucrainei, o criză a datoriilor suverane pentru Rusia ar fi fost de neconceput, mai subliniază Reuters. Acum Moscova caută soluții pentru problemele sale.

Președintele Vladimir Putin a semnat miercurea trecută un decret pentru lansarea unor proceduri temporare și pentru a acorda guvernului 10 zile să aleagă băncile care să gestioneze plățile în cadrul unei noi scheme. El a sugerat astfel că Rusia va considera obligațiile sale îndeplinite atunci când își achită datoriile în ruble.

”Dar asta nu este totul. Dacă dvs., ca investitor, nu sunteți mulțumit, de exemplu, dacă știți că banii sunt blocați într-un cont escrow (ceea ce ar fi este rezultatul practic al deciziei Moscovei), atunci ați susține că Rusia nu a îndeplinit condițiile obligatorii”, a comentat Zia Ullah, șef al departamentului de criminalitate corporativă și investigații la firma de avocatură Eversheds Sutherland, pentru Reuters.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate