marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiExterneUltima încercare: Erdogan se va întâlni cu liderii Suediei și Finlandei înainte...

Ultima încercare: Erdogan se va întâlni cu liderii Suediei și Finlandei înainte de summitul NATO

Președintele turc Tayyip Erdogan va participa marți la o rundă de discuții cu liderii Suediei și Finlandei, precum și cu NATO, înaintea summitului de la Madrid, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al președintelui turc Ibrahim Kalin, informează Reuters.

Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la NATO ca reacție la invazia Ucrainei de către Rusia. Cererile celor două state nordice s-au lovit însă de opoziția Turciei, furioasă de ceea ce spune că este sprijinul pe care Helsinki și Stockholm l-ar acorda militanților kurzi, dar și pentru embargourile impuse asupra furnizării de arme pentru Ankara.

Vorbind cu radiodifuzorul Haberturk, purtătorul de cuvânt Kalin a spus că el și ministrul adjunct de externe Sedat Onal vor participa, de asemenea, luni la o nouă rundă de discuții cu delegațiile suedeze și finlandeze la Bruxelles.

„Va avea loc un summit cu patru direcții la nivel de lider, cu prezența președintelui nostru la Madrid, la cererea secretarului general al NATO”, a spus el.

Participarea lui Erdogan la discuțiile cu Suedia, Finlanda și NATO de marți „nu înseamnă că vom face un pas înapoi față de poziția noastră”, a adăugat el.

Kalin mai afirmă că Turcia și țările nordice au căzut de acord în mare parte asupra problemelor de discutat și ar fi într-o poziție mai bună la Madrid dacă ar putea conveni asupra lor în timpul discuțiilor de luni.

„Am adus negocierile la un anumit punct. Nu este posibil să facem un pas înapoi aici”, a mai spus el despre discuţiile de luni.

La începutul acestei luni, Turcia a declarat că documentele pe care le-a primit de la Suedia și NATO ca răspuns la cererile scrise anterioare, pe care le-a prezentat celor doi candidați, sunt departe de a împlini așteptările așteptările și că orice negociere trebuie să abordeze mai întâi preocupările turcești.

Kalin a spus anterior că summitul de la Madrid nu este un termen limită.

Liderii NATO se vor reuni pentru summitul de la Madrid în perioada 29-30 iunie. Orice apartenență la NATO necesită aprobarea tuturor celor 30 de membri ai Alianței. Turcia este un aliat NATO de mai bine de 70 de ani și are a doua cea mai mare armată a Alianței.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate