miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneRusia Teroristă a interzis și publicația online Meduza, editată în Letonia, declarând-o...

Rusia Teroristă a interzis și publicația online Meduza, editată în Letonia, declarând-o ”organizație indezirabilă”

Autorităţile ruse au interzis joi de facto site-ul de ştiri Meduza prin clasificarea ca „organizaţie indezirabilă”, transmit Reuters şi AFP.

În urma deciziei anunţate de procuratura generală a Rusiei, este interzisă funcţionarea pe teritoriul ţării a site-ului gestionat din Letonia. Jurnaliştii care scriu pentru Meduza pot fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la patru ani, iar organizatorii – până la şase ani. Cetăţenilor ruşi le este interzis să colaboreze cu publicaţia sau cu jurnaliştii acesteia.

Procuratura a explicat că activitatea site-ului „reprezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Rusiei”.

Meduza, lansată ca publicaţie în limba rusă în martie 2014 în Letonia, pentru a evita cenzura din Rusia, fusese deja clasificată ca „agent străin” de ministerul justiţiei de la Moscova încă din aprilie 2021.

La scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, parlamentul Rusiei a adoptat legi care pedepsesc cu închisoarea „discreditarea” armatei şi răspândirea de „informaţii intenţionat false” despre aceasta; maximele prevăzute sunt de cinci ani de detenţie pentru prima infracţiune, respectiv 15 pentru cea de-a doua.

Procuratura Generală a Federației Ruse  a declarat Meduza o „organizație indezirabilă”. Munca noastră, conform Moscovei, reprezintă o „amenințare la adresa fundamentelor ordinii constituționale și a securității Federației Ruse”. Această decizie se încadrează în logica autorităților ruse, care, după începutul războiului cu Ucraina, au decis să distrugă complet jurnalismul independent și societatea civilă” – a anunțat joi  Meduza.

Jurnaliștii care editează acest site susțin însă că vor continua ca și până acum și nu-și vor abandona activitatea.

”(…)Aș vrea să spun acum că nu ne este frică și nu ne pasă de noul statut – dar nu este așa. Ne este frică pentru cititorii noștri. Ne este frică pentru cei care au lucrat cu Meduza de mulți ani. Ne este frică pentru cei dragi și prietenii noștri. Cu toate acestea, credem în ceea ce facem. Credem în libertatea de exprimare. Credem într-o Rusia democratică. Cu cât presiunea este mai puternică, cu atât îi rezistăm mai greu. Credem în solidaritate. Suntem inspirați de colegii noștri din alte publicații care au fost deja declarate „indezirabile” în Rusia, dar nu și-au oprit activitatea. Este foarte important pentru noi să ne susținem colegii din mass-media și ONG-urile care rezistă autorităților ruse. A lucra umăr la umăr cu oameni atât de hotărâți, curajoși și cu principii este o mare bucurie profesională și umană. Acesta este ceea ce te ajută să nu renunți. Nu avem dreptul să renunțăm și să tacem. Pentru mulți oameni, Meduza a devenit o parte a vieții. Nu te putem dezamăgi. Ne vom da seama cum să lucrăm în noile condiții și cum să rămânem aproape de tine. Citește Medusa. Învinge frica. Rusia va fi liberă. Cei care ar trebui să meargă în iad sunt acolo de multă vreme” – au scris jurnaliștii Meduza.

Kremlinul duce însă de mai mulţi ani o campanie de reprimare a presei independente şi de blocare a accesului ruşilor la informaţii din media neagreate. Ceea ce s-a întâmplat după începutul războiului a fost doar o escaladare a acestei tendinţe, apreciază Reuters.

Printre cele peste 50 de organizaţii care se află în prezent pe lista celor „indezirabile” mai figurează şi alte publicaţii de investigaţie, cum ar fi iStories, Proekt sau Bellingcat – aceasta din urmă, cu sediul în Olanda.

Evgheni Prigojin, şeful grupării de mercenari Wagner, a cerut interzicerea site-ului Meduza prin această procedură încă din iulie anul trecut.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate