miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiExterneRusia teroristă continuă șantajul nuclear asupra Ucrainei, atacând cu rachete centrala nucleară...

Rusia teroristă continuă șantajul nuclear asupra Ucrainei, atacând cu rachete centrala nucleară Pivdenukrainsk, din sudul țării

Rusia şi-a intensificat „şantajul nuclear” împotriva Kievului prin bombardarea unei a doua centrale nucleare ucrainene, centrala Pivdenukrainsk (sud), a declarat marţi directorul acestei instalaţii, Igor Polovici, informează AFP.

Prin bombardarea acestei centrale „a început a doua fază a şantajului lor nuclear”, a declarat Polovici, în timp ce situl unei alte instalaţii atomice ucrainene, centrala Zaporojie (sud), a fost deja bombardată de mai multe ori în ultimele luni, generând temeri în legătură cu un posibil accident nuclear, relatează Agerpres.

AFP a putut constata marţi prezenţa unui crater adânc, presărat cu bucăţi de obuze, la câteva sute de metri de centrala Pivdenukrainsk, în regiunea Mikolaiv (Nikolaev), în timpul unei vizite de presă organizate de operatorul centralelor nucleare ucrainene, Energoatom.

La zeci de metri de crater, o clădire pe care AFP nu a putut să o viziteze părea să aibă uşile şi geamurile spulberate de suflul unor explozii. De altă parte a craterului, o altă clădire, mai puţin distrusă, avea de asemenea majoritatea geamurilor sparte.

Informația a fost confirmată și pe contul de Telegram al președintelui Zelenski, unde se afirmă că racheta a căzut la 300 de metri de centrala nucleară Pivdenoukrainsk și sunt prezentate imagini și o înregistrare video a atacului terorist al Rusiei.

Potrivit responsabilului pentru securitate de la centrala Pivdenukrainsk, Ivan Gebet, poliţişti şi procurori au cercetat luni locul bombardamentului în căutarea de schije de obuze, pe care le-au dus pentru a identifica proiectilul.

Centrala Pivdenukrainsk este al treilea sit nuclear care s-a pomenit implicat în războiul lansat de Rusia în februarie împotriva Ucrainei şi aceasta în pofida numeroaselor apeluri ale comunităţii internaţionale de a proteja astfel de infrastructuri pentru a nu provoca o catastrofă pe continentul european.

Centrala Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa şi ocupată de trupele ruse chiar din primele săptămâni de invazie, a fost vizată de bombardamente mai multe ori în ultimele luni.

Kievul şi Moscova teroristă se acuză reciproc de aceste bombardamente şi de şantaj nuclear.

La începutul invaziei, forţele Moscovei au ocupat de asemenea centrala Cernobîl (nord), locul unde în 1986 a avut cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii. Închisă din anul 2000, centrala se află într-o zonă puternic contaminată de deşeuri radioactive.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate