miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiComunitatea internațională condamnă ''simulacrele de referendumuri'' organizate de separatiștii lui Putin din...

Comunitatea internațională condamnă ”simulacrele de referendumuri” organizate de separatiștii lui Putin din zonele ocupate de ruși în Ucraina

Intenţiile Rusiei de a organiza ”simulacre de referendumuri” în zonele ocupate în Ucraina constituie o ”încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit dpa.

”Aceasta este încă o escaladare în războiul lui Putin”, a spus Stoltenberg, care participă la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.

El i-a cerut comunităţii internaţionale să condamne măsura şi să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut că planurile Moscovei privind desfăşurarea de referendumuri în regiuni ucrainene ocupate sunt o încălcare clară a Cartei Naţiunilor Unite.

”Nu vom recunoaşte niciodată încercarea Rusiei de a-şi legitima ocuparea brutală şi ilegală de teritorii ucrainene”, a declarat şefa executivului UE în marja Adunării Generale a ONU.

”A încerca să schimbi frontierele Ucrainei este total inacceptabil şi o încălcare clară a Cartei ONU şi a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a continuat ea.

La rândul său, SUA a denunţat planurile Moscovei. ”Rusia organizează brusc simulacre de referendumuri” în Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

”Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţiile Rusiei asupra unor părţi aparent anexate din Ucraina”, a adăugat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că referendumurile planificate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională.

Aflat la New York, Macron a spus că referendumurile propuse sunt încă o provocare după ce Rusia a invadat ţara vecină în 24 februarie.

”Dacă ideea unui referendum în Donbas nu ar fi atât de tragică, ea ar fi nostimă”, a declarat şeful statului francez în faţa reporterilor.

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că planurile Rusiei de a organiza ”simulacre de referendumuri” în zonele ocupate din Ucraina nu vor fi acceptate.

A fost ”foarte, foarte clar că aceste simulacre de referendumuri nu pot fi acceptate şi că ele nu sunt acoperite de dreptul internaţional”, a menţionat Scholz în marja Adunării Generale a ONU.

El a subliniat că Rusia trebuie să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean. ”Ucraina are tot dreptul de a-şi apăra integritatea şi suveranitatea propriei ţări şi a propriei democraţii. Sprijinim Ucraina în această privinţă”, a spus Olaf Scholz.

Separatiştii pro-ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson.

Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie.

Separatiştii au cerut organizarea rapidă a consultărilor populare în contextul contraofensivei ucrainene, care a înregistrat progrese teritoriale semnificative.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate