sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăAgenda ZileiRusia Teroristă expulzează un diplomat austriac, după ce doi spioni ruși cu...

Rusia Teroristă expulzează un diplomat austriac, după ce doi spioni ruși cu fes diplomatic au fost făcuți pachet și trimiși acasă, cu confirmare de primire

Ministerul de Externe rus a anunţat joi expulzarea unui diplomat de la ambasada Austriei din Moscova, ca răspuns la o măsură similară luată de autorităţile de la Viena, relatează EFE.

„La 11 aprilie, ambasadorul Austriei la Moscova, Werner Almhofer, a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i-a fost transmis un protest energic pentru declararea nefondată a doi angajaţi ai ambasadei Rusiei în Austria drept personae non gratae”, menţionează comunicatul oficial.

Diplomatului i-a fost înmânată o notă prin care partea austriacă era informată despre declararea drept „persona non grata” a unui angajat al ambasadei Austriei la Moscova, conform textului.

Funcţionarul respectiv, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, trebuie să părăsească teritoriul Rusiei până la 19 aprilie.

„Măsurile noastre de răspuns nu se vor opri aici”, a avertizat Moscova.

Austria a anunţat la 13 martie expulzarea a doi membri ai misiunii diplomatice ruse la Viena, acuzându-i de comportament „incompatibil cu statutul lor diplomatic”, o formulă standard în cazurile de suspiciune de spionaj, şi le-a acordat şase zile pentru a părăsi ţara.

Unsprezece diplomaţi ruşi au fost nevoiţi să părăsească Austria în ultimii patru ani, dintre care zece de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, în februarie 2022.

Austria este una dintre puţinele ţări din UE care nu a trimis asistenţă militară Ucrainei pentru a se apăra de invazia rusă, argumentându-şi poziţia prin principiul neutralităţii stipulat în Constituţia ţării.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate