marți, august 9, 2022
AcasăAgenda ZileiȘase procurori DNA Iași, cu salarii nesimțite, s-au judecat pentru salarii mai...

Șase procurori DNA Iași, cu salarii nesimțite, s-au judecat pentru salarii mai mari, dar un an întreg nu au făcut decat șase dosare

Șase procurori de la DNA Iași, cu salarii între 14.500 și 16.500 de lei net lunar, și-au dat în judecată angajatorul, în 2019, pentru mărirea drepturilor salariale, potrivit G4Media.

Tot anul trecut, DNA Iași s-a putut lăuda cu negativa performanță de a nu fi trimis la instanță decât șase dosare. Ori Iașul este un județ plin de oameni cinstiți (și nu spunem că nu ar fi așa), ori hoții se ascund foarte bine, ori procurorii sunt extrem de incompetenți sau necinstiți. 

Și dacă tot vorbim de cele șase dosare pe care anchetatorii le-au inaintat instanței, unul dintre ele era despre un polițist acuzat de luare de mită care mai apoi a fost achitat definitiv pe motiv că nu există probe.

„Șase din cei șapte procurori ai Serviciul Teritorial Iași al Direcției Naționale Anticorupție au purtat în 2019 o asiduă corespondență cu șefii de la București în încercarea de a-i convinge să le mărească salariile cuprinse între 14.500 și 16.500 lei net. Nu au reușit, așa că au intentat un proces. L-au pierdut, dar unul dintre ei a depus recurs zilele trecute”, spun jurnaliștii G4Media.

Salarii nesimțite pentru o activitate aproape de ZERO, dar au cerut majorarea salariilor

Cum spuneam și mai devreme, DNA Iași a întocmit doar șase rechizitorii. Cel mai răsunător – cazul unui polițist acuzat de luare de mită – s-a terminat cu o achitare definitivă pe motiv că fapta nu există. Iar în dosarul cu cei mai mulți inculpați, verificarea legalității întocmirii rechizitoriului s-a lăsat cu descoperirea de către judecător a mai multor neconcordanțe în argumentația procurorului.

Curtea de Apel București a respins acțiunea intentată de șase procurori de la DNA Iași împotriva angajatorului, în 0octombrie 2019.

Reclamanții au susținut că sunt discriminați față de alți angajați din sistemul judiciar, „personalul la care fac referire fiind, la acest moment, salarizat corespunzător unei valori de referință sectorială mai mare (de 440,154 de lei, respectiv 484,169 de lei) decât cea de 421,36 de lei, respectiv 463,5 de lei raportat la care le-au fost și le sunt calculate drepturile salariale”.

„În dosar, cei șase au mai solicitat anularea a patru ordine ale șefului DNA din perioada ianuarie – aprilie 2019 prin care li se respingea creșterea veniturilor și obligarea angajatorului la recalcularea indemnizației de încadrare și a celorlalte drepturi aferente cu luarea în considerare a unui cuantum al valorii de referință sectoriale invocate. În cazul admiterii acțiunii, ei mai cereau ca recalcularea salariilor să se facă începând cu luna aprilie 2015”, au mai scris cei de la G4Media.

Prin decizia 557 din 8 octombrie 2019, instanța a stabilit că „actul contestat este legal și temeinic, fiind emis în aplicarea Legii nr.153/2017, drepturile salariale ce li se cuvin reclamanților începând cu data de 1 ianuarie 2019 fiind stabilite conform reglementărilor legale în vigoare. De asemenea, acesta respectă principiul sustenabilității financiare, care presupune stabilirea nivelului de salarizare pentru personalul bugetar, astfel încât să se asigure respectarea plafoanelor cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, precum și obligația ordonatorilor de credite de a stabili salariile astfel încât să se încadreze în sumele aprobate cu această destinație în bugetul propriu”.

Dosarul va ajunge la Înalta Curte după ce unul dintre reclamanți, Daniel Alin Coca, a depus recurs.

Numele celor șase procurori și veniturile lor nete lunare, calculate pe baza declarațiilor de avere depuse între decembrie 2019 și februarie 2020:

  • Daniel Alin Coca: 14.750 lei
  • Cristina Chiriac: 14.500 lei
  • Andreea Nica: 16.100 lei
  • Gabriela Chiriac: 15.000 lei
  • Diana Mihaela Diaconu: 15.700 lei
  • Florin Bogdan Munteanu: 16.500 lei

Potrivit G4Media, Nica și Munteanu nu mai fac parte în acest moment din Serviciul Teritorial DNA Iași, mutându-se la alte parchete. În schimb, Cristina Chiriaca fost acuzată că a ținut la fișet probe vitale în acuzarea fostului episcop de Huși pentru agresiune sexuală. 

Citiți materialul INTEGRAL pe G4Media.ro

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate