duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiScandalul „Banca lui Putin”: Teodorovici se apără

Scandalul „Banca lui Putin”: Teodorovici se apără

Ministrul Finanţelor Publice nu beneficiază de privilegii, imunităţi sau scutiri de taxe şi impozite pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al Băncii Internaţionale de Investiţii (BII), a declarat Eugen Teodorovici, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Potrivit lui, privilegiile şi imunităţile Guvernatorilor BII, în conformitate cu dispoziţiile art. 14.3 din Statutul Băncii, se limitează strict la îndeplinirea atribuţiilor oficiale ale acestora în calitate de guvernatori şi nu influenţează obligaţiile rezultate din relaţiile juridice între autorităţile statului membru ai cărei cetăţeni sunt. 

„În conformitate cu Statutul său, Banca Internaţională de Investiţii nu recompensează în niciun fel activitatea guvernatorilor statelor membre legată de atribuţiile lor în Consiliul Guvernatorilor. Privilegiile şi imunităţile Guvernatorilor BII, în conformitate cu dispoziţiile art. 14.3 din Statutul Băncii, se limitează strict la îndeplinirea atribuţiilor oficiale ale acestora în calitate de guvernatori. Prin urmare, acestea au efect doar în legătură cu participarea la reuniunile Consiliului Guvernatorilor, fără a influenţa în vreun fel obligaţiile şi îndatoririle rezultate din relaţiile juridice dintre autorităţile statului membru ai cărui cetăţeni sunt reprezentantul în Consiliul Guvernatorilor, sau supleantul său. Astfel, ministrul finanţelor publice nu beneficiază de privilegii, imunităţi sau scutiri de taxe şi impozite pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al acestei Bănci”, a mai spus Teodorovici pe Facebook. 

Banca Internaţională de Investiţii este o instituţie financiară internaţională înfiinţată la data de 10 iulie 1970. România a ratificat aderarea la BII în data de 28 ianuarie 1971 şi este în prezent acţionar al acestei bănci, alături de Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Cuba, Vietnam, Mongolia şi Rusia. 

România a ratificat Protocolul de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia prin Legea nr. 244, din 29 noiembrie 2016. 

Ministrul Finanţelor Publice are calitatea de Guvernator în cadrul Băncii Internaţionale de Investiţii, similar tuturor celorlalte instituţii financiare internaţionale (Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură). 

În cadrul Consiliului Guvernatorilor, 5 state membre sunt reprezentate de către miniştrii de finanţe/viceprim-miniştrii (Cehia, Ungaria, Mongolia, România şi Slovacia), 2 state de către miniştri adjuncţi ai finanţelor (Bulgaria şi Rusia) şi 2 state de către guvernatori ai Băncilor Centrale (Cuba şi Vietnam). 

România nu a fost reprezentată de ministrul finanţelor publice la Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii defăşurat la Varadero, în perioada 3-4 decembrie 2018, ci de Ambasadorul României în Republica Cuba, conform Memorandumului aprobat de Guvern”, subliniază ministrul Teodorovici.

Deși destul de întârziată, poate la aproape o săptămână după ce a început scandalul declarațiilor pe Facebook, despre Banca lui Putin, în care senatorul liberal, Florin Cîțu în acuza pe Teodorovici că are dublă imunitate și că a vândut România rușilor, ministrul reușește să se apere. 

Cîțu spunea că Teodorovici nu plăteşte taxe statului român pentru că este guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii a Rusiei şi încalcă legea penală deoarece nu are voie să ocupe alte funcţii remunerate cât timp este membru al Guvernului României. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate