sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăInvestigatiiSecretele conacului lui Liviu Dragnea

Secretele conacului lui Liviu Dragnea

Actualul șef al PSD a început încă din 2003 să pună în practică planurile pentru a ridica poate cel mai important domeniu privat din Alexandria, proprietate prevăzută cu un conac, garaje, piscină, teren de tenis, vie și alte anexe.

Liviu Dragnea a declarat în luna martie ca banii pentru acest domeniu care se întinde pe aproape 7.000 de metri pătrați i-a obținut în urma vânzării unor terenuri, între 2007 și 2009, cu suma de 4,9 milioane de lei către Costel Comana.

Proiectantul domeniului privat din Alexandria a primit de la Liviu Dragnea, în calitate de președinte al CJ Teleorman, un contract pentru realizarea unui punct de trecere bac între Turnu Măgurele și Bulgaria. În schimb, arhitectul construcțiilor era un subaltern al actualului șef PSD.

Numele companiei de construcție a fost ascuns de Liviu Dragnea, dar și de Inspectoratul de Stat în Construcții. Un oficial al instituției din urmă ne-a transmis ca președintele PSD a scris într-un document că domeniul a fost realizat în regie proprie.

Două surse din Teleorman au transmis pentru Investigative-Report.ro că muncitorii și materialele de construcție cu care s-a construit domeniul din Alexandria sunt de la Tel Drum. Compania de construcții și Liviu Dragnea au refuzat să explice dacă între cele doua părți a fost un contract de construcție a domeniului.

Cea mai importantă proprietate deținută în acte de Liviu Dragnea după ascensiunea sa politică și privatizarea Tel Drum SA Alexandria a fost un teren de aproape 7.000 de metri pătrați pe care a construit cel mai important domeniu privat din orașul unde își are sediul și compania de construcții. O parte din această proprietate a fost ascunsă de șeful PSD printr-o donație către fiul său, Ștefan Valentin Dragnea, act de donație încheiat în 2011, așa cum a descoperit investigative-report.ro.

Cumpără terenuri după privatizarea Tel Drum

Din anul 2002 (în aprilie 2002, Dragnea semnează privatizarea Tel Drum SA), șeful PSD începe să cumpere terenuri pe care le alipește pentru a construi viitorul domeniu de lux, așa cum reiese din declarațiile de avere completate de acesta în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman. Funcție pe care acesta a ocupat-o între 2000 și 2012.

Din anul 2004, Dragnea scrie în declarațiile de avere că începe să construiască domeniul dintre două străzi din zona centrală a Alexandriei (Ion Creangă și Tudor Vladimirescu), municipiul reședință de județ al Teleormanului. Lucrările au fost mereu în construcție până în 2015, când Dragnea nu mai trece domeniul din Alexandria în declarația de avere, așta pentru că îl cedează fostei soții.

Domeniul de 7.000 de metri pătrați

Până în anul 2011, așa cum reiese din datele de cadastru obținute de investigative-report.ro, Liviu Dragnea reușise să cumpere din 2002 aproape 7.000 de metri pătrați în centrul Alexandriei, între străzile Ion Creangă și Tudor Vladimirescu.

Conform Cărții Funciare nr 21.605, Liviu Dragnea și soția sa de la acel moment, Bombonica Dragnea, cedează prin donație o suprafață de 2.859 de metri pătrați către Ștefan Valentin Dragnea, fiul celor doi.

Pe o a doua carte funciară care vizează domeniul lui Dragnea, este vorba de Cartea Funciară 21.606, este intabulată o suprafață de 4.036 de metri pătrați, suprafață care este cedată de liderul PSD în urma divorțului de Bombonica.

Prin partajul voluntar nr. 1204 din 29 iunie 2015 ca urmare a divorțului înregistrat la notarul Nicoleta Drăghici, Bombonica Dragnea intabulează peste 4.036 demetri părați, teren intravilan.

Rezultă că, Liviu Dragnea deține între străzile Ion Creangă și Tudor Vladimirescu o suprafață de 6.895 de metri pătrați.

Construcții de 1.999 mp

Proprietatea de 4.036 de metri pătrați cedată de șeful PSD fostei soții la partaj este un teren intravilan prevăzut cu curți construcții de 1.306 metri pătrați și o vie de 868 metri pătrați. Informațiile acestea reies din documentele de cadastru.

La rândul său, proprietatea de 2.859 cedată de Dragnea fiului prin donație este un teren intravilan prevăzut cu construcții de 693 de metri pătrați. În total, sunt curți construcții de 1.999 metri pătrați.

Din datele de urbanism, pe acest domeniu a fost realizată a casă de locuit de tip conac cu ieșirea la strada Ion Creanga, în spatele acestei proprietăți se află un teren de tenis, piscină, vie și alte anexe pentru petrecerea timpului în aer liber, inclusiv o bucătărie de vară.

Spre strada Tudor Vladimirescu este o altă construcție de tip locuință, plus garaje, așa cum se poate observa și din stradă.

Domeniul a fost construit de Dragnea pe persoană fizică

În actul de donație al acestei proprietăți, Liviu Dragnea îi cedează fiului și construcțiile în curs de realizare în baza Autorizației de construcție nr. 311 din 26 august 2011, document eliberat de Primăria Alexandria.

În urma unor solicitări trimise către Primăria Alexandria, am reușit să obținem această autorizație de construcție, dar și alte documente de urbanism legate de conacul lui Liviu Dragnea din Alexandria.

În autorizația de construcție 311 din 2009 se precizează că Liviu Dragnea și Bombonica Dragnea au cerut eliberarea documentului care permite realizarea lucărilor de constuire pentru lucrări de modificare, extindere și schimbare de destinație din anexe gospodărești (bucătărie, magazie) P+1E în locuință P+1E, piscină și garaj.

În baza documentației tehnice pentru autorizarea lucrărilor de construcție, reiese că arhitectul Gabriel Davidenco din Alexandria a realizat proiectul de arhitectură.

Tot din datele de urbanism obținute de la Primăria Alexandria, reiese că primul document eliberat pentru construirea conacului din Alexandria a fost înregistrat în anul 2003, prin Certificat de urbanism 163 din 22 mai eliberat pentru Liviu Nicolae Dragnea pentru construirea de locuință individuală cu regim de înălțime demisol + parter + 1 etaj.

Constructorul în regie proprie

Pentru că în datele de urbanism primite de la Primăria Alexandria nu se preciza cum a realizat Liviu Dragnea conacul din oraș, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții să ne elibereze documentele referitoare la șantier, planurile de situație, dar și panoul de construcție pe care Liviu Dragnea trebuia să-l monteze în stradă pentru a informa vecinii și nu numai asupra a ce se construiește pe domeniul de 7.000 de metri pătrați.

Inspectorul șef al instituției Florin Albotă a refuzat să ne ofere chiar și o fotocopie al panoului de construcție, invocând faptul că în opinia sa această copie poate fi eliberată doar cu acordul lui Liviu Dragnea și că această informație nu este una publică!!!

 

Am contactat un oficial din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții care ne-a transmis că șefii instituției nu au curaj să respecte legea și le este frică de Dragnea. Sursa contactată a avut acces la o parte din documentele de construcție ale șantierului domeniului lui Dragnea din Alexandria. Acesta ne-a transmis că din aceste documente reiese că Liviu Dragnea ar fi lucrat în regie proprie. Altfel spus, el ar fi plătit muncitori, ar fi achiziționat materialele de construcție, fără să realizeze un contract cu o firmă de specialitate.

”Muncitorii contractați de Liviu Dragnea, pentru conac, erau de la Tel Drum”

În schimb, Teodor Nițulescu, fostul prefect de Teleorman – cel care l-a adus în PSD pe Liviu Dragnea și fost prieten intim al șefului PSD – susține că muncitorii contractați de Liviu Dragnea erau de la Tel Drum. Este vorba de compania de construcții privatizată de Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, la începutul lui 2002 către Marian Fișcuci, prietenul său de liceu.

Reprezentanții companiei Tel Drum au refuzat să ne răspundă la întrebările despre eventuale contracte cu familia lui Liviu Dragnea privind construcția domeniului din Alexandria sau dacă este adevărat că muncitorii companiei erau trimiși să lucreze la conacul lui șefului PSD.

Alte două surse din Teleorman ne-au confirmat același lucru. Conacul din Alexandria al lui Dragnea, deși nu ar avea constructor oficial în acte, ar fi fost construit cu ajutorul Tel Drum SA.

Reamintim că procurorii DNA au deschis la sfârșitul lui 2017 un dosar penal prin care îl acuză pe Liviu Dragnea că el este adevăratul beneficiar al afacerilor companiei de construcții care în ultimii ani a avut cifre de afaceri cumulate care au depășit un miliard de lei.

Dragnea acorda contracte publice proiectantului conacului privat

Din documentele de urbanism obținute de la Primăria Alexandria reiese că proiectantul a fost firma Artvad Proiect Grup SRL din București.

În Autorizația de construire nr 18 din 10.07.2006 pe care am obținut-o de la Primăria Alexandria reiese că pentru proiectul șantierului pentru domeniul construit de Liviu Dragnea a fost contractată firma Artvad Proiect Grup din București, cea care a realizat documentația aferentă.

După momentul în care Liviu Dragnea anunță în declarația de avere că a început construcția domeniului din Alexandria, președintele CJ Liviu Dragnea acordă Artvad Proiect Grup, în anul 2006, un contract de 31.000 de lei pentru realizarea unui proiect privind un punct de trecere Bac între Turnu Măgurele și Nicopole și o zonă de agrement în zonă.

Mai mult, prin Hotărârea 86 din 2006, consiliul județean condus de Liviu Dragnea decide să suplimenteze „cheltuielile de proiectare pentru obiectivul de investiţii Punct control şi trecere a frontierei cu bacul la Turnu Măgurele (România) – Nikopol (Bulgaria), în limita sumei de 31.154 de lei”.

În hotârârea semnată de Liviu Dragnea se mai precizează că „Achiziţionarea serviciilor suplimentare de proiectare se va face prin negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, cu firma SC Artvad Proiect Grup SRL”.

Artavd Proiect Grup a fost deținută de doi acționari, este vorba de Radu Vasile Tănăsoiu și Vasile Meita, așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul portalului termene.ro. Societatea a fost desființată de acționari în 2016. Vasile Meita a fost în perioada 2008-2009 a fost arhitectul șef al Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti.

Conacul lui Liviu Dragnea, realizat de arhitectul subaltern al liderului PSD

Tot din actele de urbanism obținute de la Primăra Alexandria, reiese că arhitectul care a conceput conacul lui Dragnea este Gabriel Davidenco, un subaltern al acestuia.

Asta pentru că acesta a fost, așa cum reiese din propriul CV, până în 2008, subalternul lui Liviu Dragnea în Consiliul Județean Teleorman, unde ocupa postul de arhitect șef.

Conform declarațiilor lui Liviu Dragnea din luna martie, după o investigație Rise Project, acesta și-a construit domeniul din Alexandria cu o parte din suma de 4,9 milioane de lei pe care a primit-o pe șase proprietăți de la afaceristul Costel Comană, un fost coleg de facultate al politicianului.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate