joi, aprilie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneȘefa comunității de informații a SUA: Putin n-a renunțat la ideea de...

Șefa comunității de informații a SUA: Putin n-a renunțat la ideea de a cuceri cea mai mare parte a Ucrainei, iar războiul va continua mult timp

Președintele rus Vladimir Putin vrea în continuare să ocupe cea mai mare parte a Ucrainei, dar forțele sale sunt atât de afectate de luptă încât probabil că vor putea obține câștiguri mici doar pe termen scurt, a declarat miercuri șefa serviciilor secrete americane, adăugând însă că potrivit agențiilor de spionaj americane, războiul va continua „pentru o perioadă lungă de timp”, informează Reuters.

„Pe scurt, imaginea rămâne destul de sumbră și atitudinea Rusiei față de Occident se înăsprește”, a spus Directorul National Intelligence, Avril Haines, la o conferință a Departamentului de Comerț.

Președintele ucrainean Volodimir Zelinski le-a spus săptămâna aceasta președintelui american Joe Biden și altor lideri G7 că vrea ca războiul să se încheie până la sfârșitul anului.

Dar comentariile lui Haines au sugerat că miliardele de dolari investiți în arme moderne furnizate de Statele Unite și alte țări forțelor militare ale lui Zelinski ar putea să nu ofere posibilitatea de a schimba curând cursul războiului împotriva Rusiei.

Ea a spus că Putin rămâne hotărât să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, chiar dacă forțele ucrainene au respins încercarea Rusiei de a captura capitala Kiev, în februarie, forțând Moscova să-și reducă deocamdată pretențiile pentru a ocupa întreaga regiune estică a Donbasului.

„Credem că are efectiv aceleași obiective politice ca pănă acum, adică vrea să ocupe cea mai mare parte din Ucraina”, a spus Haines.

Cu toate acestea, forțele ruse au fost atât de afectate după mai bine de patru luni de luptă, încât este puțin probabil că vor putea atinge obiectivul lui Putin în curând, a spus Haines în prima sa evaluare publică a războiului din mai.

„Percepem o ruptură între obiectivele militare pe termen scurt ale lui Putin în acest domeniu și capacitatea armatei sale, un fel de nepotrivire între ambițiile sale și ceea ce armata este capabilă să realizeze”, a spus ea.

Haines a spus că agențiile de informații americane văd trei scenarii posibile, cel mai probabil fiind un război de uzură în care forțele ruse „obțin câștiguri mici, dar nu victorii decisive spre obiectivul lui Putin”.

Celelalte două scenarii prevăd fie un avans major al Rusiei, fie succesul Ucrainei de a stabiliza linia frontului, cu mici câștiguri probabil în apropiere de Herson și alte zone din sudul țării.

Rușii vor avea nevoie însă de ani pentru a-și reconstrui forțele, a spus ea.

„În această perioadă, anticipăm că rușii se vor baza mai mult pe instrumentele asimetrice pe care le au, cum ar fi atacurile cibernetice, eforturile de a controla energia, chiar și armele nucleare, pentru a încerca să gestioneze și să proiecteze puterea și influența la nivel global” a spus Haines.

„Între timp, este puțin probabil ca trupele ruse să poată desfășura mai multe operațiuni simultane”, a continuat Haines.

Prioritatea lui Putin acum, a spus ea, este obținerea de câștiguri în regiunea Donbas și prăbușirea forțelor ucrainene, o evoluție despre care Rusia crede că va „face ca rezistența din interior să scadă brusc”.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate