sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiSenatul a adoptat, marți, o modificare a codului de procedură penală privind...

Senatul a adoptat, marți, o modificare a codului de procedură penală privind termenul limită pentru motivarea unei hotărâri judecătorești

Senatul a adoptat marți, în calitate de prim for sesizat, propunerea legislativă de modificare a codului de procedură penală în acord cu decizia recentă a Curții Constituționale potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunțării.

Propunerea legislativă, intrată pe 28 aprilie în circuitul parlamentar, este inițiată de senatorii Anca Dragu (USR-PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi de deputatul Ioan Cupşa (PNL) și a trecut de Senat cu 89 de voturi pentru, 42 de abțineri și un vot împotrivă.

Plenul şi-a însuşit raportul de admitere cu amendamente adoptat săptămâna trecută de Comisia juridică, astfel că, de la încheierea procesului, judecătorii au la dispoziţie, în cazuri excepţionale, maximum 120 de zile (faţă de 90 de zile cât prevedea propunerea legislativă în forma iniţiatorilor sau 30 de zile – forma în vigoare a Cpp) pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor.

Potrivit amendamentului, „deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”.

Legea în vigoare prevede un prim termen de 15 zile, cu prelungire de încă 15 zile, iar proiectul USR PLUS propunea propunea un termen iniţial de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii în două etape, până la 90 de zile.
Prin propunerea legislativă au fost reglementate şi situaţiile în care judecători, membri ai completului, sunt împiedicaţi (de exemplu, prin pensionare) să semneze motivarea hotărârii.

„Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei”, se mai arată în propunerea legislativă.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută și în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate