marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiStatul român nu mai funcționează. Îi lipsesc oamenii competenți

Statul român nu mai funcționează. Îi lipsesc oamenii competenți

Statul român nu mai funcţionează în momentul de față, iar problema nu este lipsa unui act normativ punctual, ci a oamenilor competenţi în poziţiile de decizie publică, a declarat preşedintele USR, Dan Barna. 

„Funcţionalitatea statului trebuie să se bazeze pe un cadru legal respectat, transparent şi deschis. Problema, şi de fapt ăsta e mesajul principal, problema nu este o lege sau alta, problema este modalitatea structurală de funcţionare a instituţiilor statului, în care fiecare dintre ele trebuie să aibă un rol şi să şi-l respecte. Problema nu este de un act normativ punctual, asta se încearcă acum, dăm ordonanţă şi am rezolvat, de fapt problema este lipsa oamenilor competenţi. Ceea ce propune USR-PLUS, elementul zero al acestei necesare reforme, este accesul oamenilor competenţi în poziţiile de decizie publică. Fără asta nu avem niciun viitor de fapt”, a spus Barna, cu referire la cazul din Caracal.

Potrivit lui, în momentul de faţă, statul nu mai funcţionează, statul eşuează aproape săptămânal în a asigura condiţiile minime de siguranţă a cetăţenilor. Aceasta este o problemă sistemică care ţine de corupţie, de nepotism, de clientelism, de transformarea instituţiilor statului în spaţii de angajare a rudelor incompetente. 

„Trebuie în fiecare loc, de la cea mai mică comună, până la cel mai mare oraş, să facem funcţional statul, să facem funcţionale instituţiile care să servească cetăţenii şi nu să devină nişte castele din Kafka, cum sunt în prezent, astfel încât oamenii la ei în comună să aibă serviciile minime, ăsta e un lucru pe care statul se pare că nu îl mai asigură, dar pe care trebuie să îl asigure, dar să aibă oportunităţile de a rămâne aici. De fapt, pentru mediul rural este acelaşi mesaj – posibilitatea de a îţi găsi un rost la tine acasă”, a mai spus liderul USR. 

USR-PLUS a lansat, în Piaţa Universităţii, campania de strângere de semnături pentru candidatul alianţei la alegerile prezidenţiale, Dan Barna.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate