luni, iunie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiStudenții vor să voteze la locale din cămin pentru a nu mai...

Studenții vor să voteze la locale din cămin pentru a nu mai merge în localitățile „de baștină”

Uniunea Studenţilor din România propune o schimbare a cadrului legislativ privind participarea la alegerile locale, astfel încât să nu fie nevoiţi să se deplaseze în localităţile de domiciliu pentru a vota.

Organizaţia solicită ca studenţilor să li se ofere posibilitatea de a vota pentru primăriile şi consiliile localităţilor din care provin din centrele universitare în cadrul cărora îşi urmează studiile, fără a fi obligaţi să îşi exercite acest drept doar în cadrul circumscripţiilor în care îşi au domiciliul înregistrat.

Organizaţia propune ca studenţii care doresc să voteze pentru administraţiile localităţilor de domiciliu şi se află în ziua alegerilor pe teritoriul localităţilor în cadrul cărora îşi urmează studiile universitare să poată face o cerere prin care să solicite schimbarea circumscripţiei în cadrul căreia îşi exprimă dreptul de vot, cu cel puţin 23 de zile calendaristice înaintea scrutinului.

Potrivit USR, schimbarea de către un student a circumscripţiei în cadrul căreia îşi exprimă dreptul de vot atrage după sine şi eliminarea sa de pe lista circumscripţiei de domiciliu, evitându-se astfel posibilitatea fraudei electorale.

Uniunea Studenţilor susţine că menţinerea modalităţii de vot, în contextul epidemiologic actual, reprezintă un potenţial pericol la adresa sănătăţii votanţilor, ca urmare a necesităţii acestora de a se deplasa către şi dinspre localităţile de domiciliu.

„În vederea conturării unei viziuni comune, suntem dispuşi să colaborăm în vederea planificării şi implementării acestui deziderat. Un efort comun poate genera rezultate benefice pentru viitor”, mai spun reprezentanții studenților.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate