vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAdministrație publicăTermoenergetica ar trebui să preia ELCEN până în vară

Termoenergetica ar trebui să preia ELCEN până în vară

Termoenergetica ar trebui să preia ELCEN până în vară, însă acest demers depinde de multe alte instituţii, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

„Eu îmi doresc să se întâmple undeva până în luna mai, iunie, însă depinde de multe alte instituţii: de Consiliul Concurenţei, de creditorii ELCEN din momentul acesta, de Ministerul Energiei. Dar, eu îmi doresc ca până vara asta să facem asta”, a declarat Nicuşor Dan.

Potrivit acestuia, datoria pe care municipalitatea o are către Ministerul Economiei va rămâne o chestiune juridică de tranşat între cele două instituţii.

„Termoenergetica o să preia ELCEN, amândouă fiind companii ale municipalităţii, şi în felul acesta o să fie o singură companie, iar datoria istorică pe care municipalitatea, prin RADET, o are către Ministerul Economiei, prin ELCEN, va rămâne o chestiune juridică de tranşat între municipalitate şi Guvern, adică Ministerul Energiei”, a explicat primarul.

El a adăugat că datoria istorică face obiectul unui litigiu RADET – municipalitate, pe de o parte, şi ELCEN – Ministerul Economiei, pe de altă parte, şi este de dezbătut dacă penalităţile au fost ok sau nu.

Termoenergetica ar trebui să preia ELCEN până în vară

Prin două mecanisme implementate de Guvern în decembrie 2020, ELCEN are, în prezent, relativ puţine datorii.

„Puţinele datorii de aproximativ 100 de milioane de lei pe care Termoenergetica le datorează către ELCEN acum ajung să închidă datoriile pe care ELCEN le are către alţi furnizori, în linii mari”, a indicat el.

Potrivit primarului, vor începe lucrările pe cinci segmente ale reţelei de termoficare, totalizând 53 de kilometri, iar finanţarea se va face din credite.

„Valoarea totală a lucrărilor pe cele cinci segmente este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuţi a fi finanţaţi din bugetul local. Aceşti bani nu există în momentul de faţă. Urmează să avem bugetul naţional şi apoi bugetul local şi modalitatea prin care noi vrem să ieşim din acest blocaj financiar în care Primăria Capitalei e de doi ani este să punem datoriile în bugetul din 2021 şi tot ce înseamnă investiţie nouă, inclusiv aceasta, să fie finanţată din credite. Pentru aceasta, avem nevoie ca Guvernul să ne extindă limita de creditare”, a declarat Nicuşor Dan.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate