Tiranul de la Budapesta, Viktor Orban, a fost înscris pe lista ”prădătorilor libertății presei” a Asociației Reporteri Fără Frontiere, alături de alți 36 șefi de stat sau de guvern din întreaga lume, ungurul fiind primul șef de guvern din Europa aflat pe lista neagră a ”prădătorilor”.
„De când au ajuns la putere în 2010, Viktor Orban şi partidul său Fidesz au preluat treptat controlul asupra peisajului media din Ungaria. După transformarea sectorului audiovizual public într-un organ de propagandă, mass-media privată este aservită sau redusă la tăcere. Datorită manevrelor politico-economice și preluării presei de către oligarhi apropiați partidului de guvernământ, Fidesz controlează acum 80% din peisajul mediatic, condus de Fundația Kesma, care reunește aproximativ 500 de media pro-guvernamentale. Restul mass-media independente sunt discriminate în distribuția publicității de stat și în accesul la informațiile deținute de instituții, în timp ce jurnaliștii lor fac obiectul unor campanii de denigrare în mass-media pro-guvernamentală, fiind etichetați ca promotori ai fake-newsurilor” – scrie RSF.
După închiderea cotidianului Népszabadsag și preluarea de către oligarhi a site-urilor de știri Origo.hu și Index.hu , autoritățile au acum în vizor canalul RTL , cotidianul Népszava, săptămânalele HVG, Magyar Hang, Magyar Narancs și site-ul 24.hu. Ultima realizarea lui Orban: decizia politică a autorității de reglementare audiovizuale, presupusă a fi independentă, de a închide postul de radio Klubrádio, critic la adresa puterii, și de a atribui frecvența acestuia unui post de radio obedient, ce aparține unui apropiat al lui Orban.
Unii dintre acești inamici publici ai presei sunt în funcție de mai bine de două decenii, iar alții s-au adăugat pe lista neagră a RSF abia anul acesta.
Noii prădători
Printre noii intrați pe lista prădătorilor se află, alături de premierul ungar Viktor Orban, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed ben Salman, în vârstă de 35 de ani, care se află în fruntea unei monarhii ce nu tolerează presa liberă. Folosește orice mijloc posibil împotriva presei, de la spionaj și răpiri, la acte de teroare și asasinate. Un exemplu este asasinarea în stil barbar, la ordinul criminalului saudit, a jurnalistului Jamal Khashoggi.
De asemenea, pe lista prădătorilor libertății de exprimare a fost introdus și președintele brazilian Jair Bolsonaro, a cărui retorică războinică împotriva presei a crescut, susține RSF, de zece ori de la debutul crizei din sănătate, generată de ultima pendemie.
În Asia au apărut alți doi prădători. Primjul este Carrie Lam, șeful executiv al administrației chineze din Hong Kong din 2017, care s-a dovedit o marionetă a președintelui chinez XI Jinping și care a închis recent, pe 24 iunie, principalul ziar independent din Hong Kong, Apple Daily și l-a arestat pe fondatorul său, Jimmy Lai, care a câștigat anul trecut premiul RSF pentru libertatea presei.
Al doilea prădător asiatic este Sheikh Hasina, premierul Bangladeshului încă din 2009, care a adoptat în 2018 o lege privind securitatea digitală, care a condus la urmărirea penală a 70 de jurnaliști și bloggeri din Bangladesh.
Veteranii luptei împotriva presei: Putin, Bashar al-Assad, Lukașenko, Khamenei, Mbasogo, Afwerki și Kagamé
Pe de altă parte, veteranii în lupta împotriva presei libere sunt președintele sirian Bashar al-Assad, liderul revoluției iraniene, Ali Khamenei, președintele Rusiei, Vladimir Putin, președintele Belarus, Alexander Lukașenko etc.
În 2001, erau pe lista neagră a inamicilor presei 7 șefi de stat, din totalul de 37. Trei dintre ei provin din Africa: Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, 79 de ani, care a condus Guineea Ecuatorială din 1979; președintele Eritreei, Issaias Afwerki, aflat în funcție din 1993 și președintele Ruandei, Paul Kagamé.