sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiJustițieMafia PNL Iași: Chelnerița-inginer, care nu știa care e malul drept al...

Mafia PNL Iași: Chelnerița-inginer, care nu știa care e malul drept al unei ape și ”animalul politic” care a angajat-o abuziv au fost trimiși în judecată de DNA

DNA anunță trimiterea în judecată a șase persoane implicate în celebrul dosar al detașărilor fictive și angajărilor abuzive la Apele Române, de anul trecut. Este vorba de cazul extins al chelneriței angajate pe un post de inginer la Apele Române Iași, deși nu știa nici care este malul drept al unei ape, sau cum se calculează debitul apei, dar și de al ”animalului politic” Petru Avram, stăpânul de la ABA Prut Bârlad care dispunea după bunul plac de o instituție a statului român și de angajații ei.

Cei șase inculpați sunt acuzați de infracțiuni precum abuz în serviciu, obținere de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu, în cazul angajărilor prin detașare de la Apele Române.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • SAGHIN VIRGIL, la data faptelor primar al comunei Vatra Moldoviței, județul Suceava, pentru comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată),
  • NIGA GABRIEL, la data faptei viceprimar cu atribuții de primar al comunei Vatra Moldoviței, județul Suceava, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • BOCA ANA, la data faptei secretar general al comunei Vatra Moldoviței, județul Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
    – abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
    – complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • AVRAM PETRU, la data faptelor director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, pentru comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată),
  • BURLACU(fostă IANCU) SIMONA-ELENA și MEȚLER STELIAN, la data faptelor angajați în cadrul Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Potrivit procurorilor anticorupție, inculpații Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena și Mețler Stelian au fost angajați nelegal (fictiv), anul trecut, la primăria comunei Vatra Moldoviței din Suceava, pentru a respecta o formalitate legală în vederea detașării la Administrația Bazinală de Apă (ABA) ”Prut-Bârlad”. Ulterior, cei doi, deși nu aveau studiile de specialitate în domeniu, au fost angajați abuziv de directorul ABA Prut Bârlad, Petru Avram, pe posturi de ingineri.

În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că inculpații Saghin Virgil, Niga Gabriel și Boca Ana, în calitate de primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviței, ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul primăriei pe care o conduceau, pe inculpații Mețler Stelian (consilier IA la Compartimentul „Protecția mediului” din cadrul aparatului de specialitate al primarului) și Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena (administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului).

În rechizitoriu se arată că angajările la Primăria Vatra Moldoviței, făcute la 22 iunie 2020 în cazul lui Mețler Stelian, respectiv 16 decembrie 2020 în cazul lui Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena, ar fi fost doar unele formale și superficiale, lipsite de conținut și fără scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpați vocația pentru a îndeplini condițiile detașării la ABA „Prut-Bârlad”.

Pe lângă caracterul formal și fictiv, aceste angajări s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv și cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc).

La câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie și 22 decembrie 2020, inculpații Saghin Virgil, Niga Gabriel și Boca Ana ar fi aprobat detașarea inculpaților Mețler Stelian și Burlacu Simona-Elena la Administrația Bazinală de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”.

Aceste detașări s-ar fi făcut cu aprobarea directorului Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpați pe posturi de ingineri, deși aceștia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv.

Prin aceste demersuri, cei doi „ingineri” ar fi obținut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Mețler Stelian – 46.968 lei și Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena – 6.417 lei).

Până în acest moment, susține DNA, conducerea ABA „Prut-Bârlad” nu s-a constituit parte civilă, iar primăria comunei Vatra Moldoviței a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Prejudiciul este așa de mic deoarece cazul a fost dezvăluit foarte repede de presă (recorder.ro), iar DNA a intervenit rapid, după apariția cazului în spațul public.

Pe de altă parte, faptul că ABA Prut Bârlad și primăria comunei Vatra Moldoviței nu s-au constituit parte civilă în cauză este semnul că încă ii protejează pe inculpați.

Mafia liberală este susținută public de Ludovic Orban, președintele PNL

Petru Avram este vicepreședintele PNL Iași și protejatul lui Costel Alexe, președintele penal al PNL Iași, înlocuit recent cu Alexandru Muraru.

Mafia PNL Iași, primește astfel o nouă lovitură din partea procurorilor anticorupție deși este susținută direct, chiar de președintele PNL, Ludovic Orban.

Sâmbătă, președintele PNL, Ludovic Orban, prezent la conferința de alegeri a PNL Iași s-a declarat convins că penalii Costel Alexe și Mihai Chirica, acuzați de mai multe infracțiuni, sunt nevinovați:

”Chiar dacă nu sunt prezenţi în sală, vreau să-i salut şi pe Costel Alexe şi pe Mihai Chirica. Sunt convins că sunt nevinovaţi şi aştept cu nerăbdare dar şi cu încredere ca instanţa să le facă dreptate şi să arate care este adevărul”, a afirmat liderul PNL Ludovic Orban, sub conducerea căruia liberalii au devenit aproape la fel de hoți ca pesediștii.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate