marți, octombrie 3, 2023
AcasăAgenda ZileiTurcan: Recalcularea pensiilor va dura maximum 18 luni

Turcan: Recalcularea pensiilor va dura maximum 18 luni

Recalcularea pensiilor va dura maximum 18 luni și va cuprinde aproximativ 5 milioane de dosare, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

„Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 şi a cuprins atunci aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maximum 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii”, a anunţat Raluca Turcan.

Recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situaţii când la pregătire egală, contribuţie egală, muncă egală pensiile sunt considerabil diferite.

De asemenea, ministrul Muncii a afirmat că recalcularea pensiilor este o măsură de reformă profundă în sistemul public care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic.

„Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informaţiilor colectate de către casele judeţene de pensii în format electronic din surse care în momentul de faţă sunt în format electronic şi în format letric. Toate aceste date vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii pentru realizarea operaţiunilor de recalculare şi punere în plată a pensiilor recalculate”, a mai spus Turcan.

Recalcularea pensiilor, un proces de durată

Finalizarea acestui proces presupune resurse suplimentare faţă de cele existente şi pentru lucrul acesta odată cu evaluarea dosarelor vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente soft, inclusiv resursă umană şi imediat se vor întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin Programul Naţional de Redresare şi Recuperare.

„Spun lucrul acesta pentru că cheltuielile pentru implementarea recalculării pensiilor reprezintă de fapt cheltuieli într-un amplu sistem de reformă şi sunt cheltuieli deductibile din Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă”, a apus Raluca Turcan.

Procesul are la bază două concepte cheie:

  • contributivitate
  • echitate în sistemul public de pensii.

„În momentul de faţă începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va folosi indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate şi incluse în sistemul electronic al Casei Naţionale de Pensii. Aşadar, există o componentă tehnică, de evaluare şi recalculare şi există o componentă legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască Legea 127, o lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate şi până se finalizează acest proces şi legislativ şi tehnic pensiile se plătesc şi se calculează pentru cei care intră în pensie în baza legii existente”, a mai declarat Raluca Turcan.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate