joi, octombrie 6, 2022
AcasăAgenda ZileiTurcan: Teodorovici a fost promovat pentru incompetență președinte executiv PSD

Turcan: Teodorovici a fost promovat pentru incompetență președinte executiv PSD

Eugen Teodorovici a fost promovat pentru incompetență în funcția de președinte executiv PSD, în loc să fie demis, este de părere liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan. 

„Orlando Teodorovici este artizanul a două manipulări grosolane şi periculoase pentru economia ţării: a falsificat prognozele economice şi a construit un buget mincinos, care a crăpat înainte de jumătatea anului; a păcălit populaţia că prin renunţarea la ROBOR, ratele bancare vor scădea. În realitate, bugetul ruşinii naţionale a devenit factor de risc pentru România”, a declarat Raluca Turcan. 

Potrivit parlamentarului liberal, în numai cinci luni ale acestui an, banii lipsă de la buget au ajuns la 14,7 miliarde lei, cheltuielile pentru împrumuturile făcute de Teodorovici au crescut cu 13,7%, până la 6,3 miliarde lei, ceea ce înseamnă că anul acesta vom plăti peste 15 miliarde lei numai pe dobânzi, iar veniturile fiscale sunt la un minim istoric, de numai 6,1% din PIB”. Totodată, spune Raluca Turcan, absorbţia fondurilor europene nerambursabile este la fel de slabă ca în anii trecuţi, iar investiţiile publice din bugetul naţional sunt la fel de slabe ca anul trecut. 

„Dacă scădem subvenţiile acordate fermierilor direct de UE, observăm că pe investiţii nu s-au adus bani deloc. Solicit demisia imediată a Ministrului Finanţelor Publice pentru falsul bugetar pe care l-a girat. Solicit Guvernului să nu recurgă la epurări politice în instituţiile publice şi să dea afară oamenii care muncesc pentru că bugetul are probleme şi nu poate asigura plata salariilor pentru toţi angajaţii. Avertizez Guvernul că nici în criza economică din 2009 – 2011 nu au fost daţi afară oameni, deşi România a trecut printr-o criză bugetară severă, generată tot de cuplul toxic PSD & Tăriceanu!”, a mai arătat deputata liberală. 

Promovat pentru incompetență, dar care sunt cifrele reale?

Pe de altă parte, PMP îi cere ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, să prezinte o rectificare prin care să repună bugetul pe cifre reale, apreciind că execuţia bugetară după primele cinci luni este un veritabil dezastru. 

„Chiar dacă geniul Vâlcov a plecat din Guvern, Teodorovici continuă politica intenţionat inflaţionistă promovată de acesta, care a măcinat competitivitatea economică a României, dar şi veniturile reale ale românilor. Economia românească trăieşte în continuare din consum, lucru dovedit de creşterea cu 12,8% a încasărilor din TVA. În concluzie, execuţia bugetară după primele cinci luni este un veritabil dezastru, care dovedeşte că bugetul s-a bazat pe cifre false şi care creează perspectivele unei încetiniri grave a economiei. O rectificare bugetară negativă devine inevitabilă pe parcursul acestei veri – fie în iulie, fie în august”, au mai spus cei din PMP.

Potrivit PMP, cheltuielile cu personalul bugetar au explodat efectiv, după ce s-au majorat cu 24,6% faţă de anul trecut, până la un cuantum de 41,8 miliarde de lei. Conform aceleiaşi surse, dacă se păstrează ritmul actual, întreaga anvelopă salarială va ajunge, la sfârşitul lui 2019, la 100,3 miliarde de lei. Se menţionează pentru comparaţie că în 2016 toate salariile bugetarilor au costat jumătate (50,3 miliarde de lei). De asemenea, cheltuielile cu asistenţa socială, care includ pensiile, au crescut cu 15% faţă de perioada ianuarie – mai din 2018.  

„În ciuda faptului că a împrumutat România cu 4,7 milioane de lei pe oră în 2019, deficitul bugetar a ajuns, la sfârşitul lunii mai, la 1,43% din PIB-ul prognozat, în cuantum nominal 14,7 miliarde de lei. Deficitul este cu 6,56 miliarde de lei mai mare decât era în aceeaşi perioadă a anului trecut, când era 0,86% din PIB-ul prognozat. În acelaşi timp, încasările bugetare au crescut cu doar 11,6%, deşi prognoza era de 16%. România se găseşte în situaţia de a se împrumuta pentru a acoperi plata pensiilor şi salariilor, scăpate de sub control”, conchid cei din PMP.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate