sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAgenda ZileiBugetul pe 2019 este un buget al ruşinii naţionale

Bugetul pe 2019 este un buget al ruşinii naţionale

Bugetul pe 2019 este un buget al ruşinii naţionale, nerealist, supraevaluat, de consum, şi nu de dezvoltare, care pune serioase piedici în modernizarea României, este de părere deputatul PNL Vasile Varga. 

„Noi, liberalii, nu am girat propunerea actualului Guvern, după ce am constatat că avem de-a face cu un buget mincinos. Prima mare minciună pe care coaliţia majoritară a încercat să o impună a fost atunci când a vorbit despre un buget al investiţiilor. În realitate, bugetul pe 2019 este unul de consum, nu unul de dezvoltare. Să ne gândim doar la ceea ce se întâmplă în comunităţile locale, unde s-au transferat responsabilităţi noi, dar s-au tăiat fonduri. Să ne gândim doar ce se va întâmpla cu indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap, copiii cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora şi, în general, cu tot ceea ce înseamnă asistenţa socială”, a mai spus liberalul.

Primăriile vor trebui să acopere acest important domeniu, dar nu au la dispoziţie alocări bugetare de la nivel central.

„Ce va presupune aceasta? Diminuarea bugetelor de investiţii. Asta se va reflecta direct în calitatea vieţii cetăţenilor: spitale, mediu, infrastructură, iluminat stradal, salubritate”, a declarat Vasile Varga. 

PML-iștii sunt de părere că bugetul este complet nerealist, câtă vreme a fost construit pe o prognoză „incorectă” şi „fals optimistă” a unei creşteri economice de 5,5% din PIB, în condiţiile în care Comisia Europeană a redus prognoza până la 3,8%, iar Banca Mondială, până la 3,5%, ceea ce, în opinia lor, demonstrează lipsa de responsabilitate a celor care au gândit construcţia bugetară. 

„Bugetul României pentru 2019 trebuia să intre în execuţie la 1 ianuarie, trebuia trimis parlamentului din noiembrie 2018, dar incompetenţii care conduc România nu au fost capabili să-l construiască la timp. Va mai dura câteva săptămâni până când se va aproba bugetul judeţului Brăila şi, ulterior, bugetele oraşelor şi comunelor. Comunităţile locale sunt, practic, blocate, pentru că nu pot face plăţi decât în limita unui procent din cheltuielile anului trecut. În schimb, aceeaşi gaşcă PSD a propus mărirea subvenţiilor acordate partidelor politice de 28 de ori faţă de anul trecut, la colosala sumă de aproape 100 de milioane de euro, din care PSD ar fi urmat să primească jumătate. În final, suma a fost diminuată, dar tot PSD este principalul beneficiar al banilor publici, asta în timp ce în România nu există autostrăzi şi drumuri practicabile”, spune deputatul Alexandrul Dănăilă

Mai mult, prin actualul buget, preşedinţii consiliilor judeţene vor primi pentru echilibrare un procent de 30%, faţă de 18% anul trecut, ceea ce, în traducere liberă, înseamnă că primarii vor sta cu mâna întinsă la preşedintele de CJ, care se ştie bine că va da doar oamenilor de la PSD, nu şi primarilor din opoziţie

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate