Procurorul general al României, Augustin Lazăr, va face demersuri pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la OUG 7/2019, prin care se modifică legile Justiţiei.
„Ministerul Public face o analiză foarte atentă a dispoziţiilor legale suspecte de neconstituţionalitate. În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională, fie cu conflict de natură constituţională, fie cu verificarea caracterului textului ordonanţei, dacă are un caracter constituţional sau nu”, a declarat Lazăr la RFI.
Prevederile ordonanţei de urgenţă vor avea ca efect blocarea activităţii Parchetului General şi a sistemului de justiţie.
„Va fi o blocare. Să vedem, dacă nu funcţionează instituţia, cum vor putea fi instrumentate dosarele. Cine va explica de ce s-a prescris o anumită faptă într-un anumit dosar dacă dosarele nu sunt instrumentate şi instituţia Ministerului Public nu funcţionează? Suntem într-un stat de drept şi nu poţi lăsa un act normativ care este suspect de neconstituţionalitate să funcţioneze aşa până când blochează justiţia”, a precizat procurorul general.
Procurorii din mai multe orașe au protestat
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au organizat protest în faţa sediului instituţiei şi suspendarea activităţi excepţia situaţiilor de urgenţă, în semn de protest faţă de OUG lui Toader care modifică legile Justiţiei.
Aceștia nu au fost singurii magistrați din România care au protestat împotriva ordonanței. Alături de ei au fost și cei din București sau alte orașe mari din Vestul țării.
Protestul procurorilor constă în purtarea de banderole albe la braţ, ieşirea în faţa instituţiei şi suspendarea activităţii instituţiei cu excepţia situaţiilor care reclamă urgenţă, respectiv cauzele cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive.