miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiUn procuror DIICOT se calcă pe bombeu cu șeful instituției, în dosarul...

Un procuror DIICOT se calcă pe bombeu cu șeful instituției, în dosarul ”10 august”?

DIICOT a anunţat vineri că a admis plângerile depuse de şase persoane şi a dispus redeschiderea urmării penale faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”, dar şi faţă de Speranţa Cliseru – fost prefect al Capitalei  – informează Agerpres.

Decizia ar fi fost luată miercuri, 14 aprilie, de către procurorul șef adjunct al DIICOT, Oana Daniela Pâțu, însă a fost anunțată presei vineri, în aceeași zi în care un judecător de la Curtea de Apel București a dispus redeschiderea anchetei, la cererea unui protestatar rănit în timpul represiunii din 10 august 2018.

Mișcarea DIICOT pare cel puțin bizară.

Asta deoarece, conform unei informații apărute pe G4Media, acțiunea de redeschidere a dosarului ”10 august”, inițiată cu succes la CAB de un protestatar, a primit din partea procurorului DIICOT concluzii de respingere a redeschiderii dosarului.

Or, dacă s-a decis deja redeschiderea anchetei în acest dosar de către DIICOT, în 14 aprilie, atunci cum se face că, două zile mai târziu, un procuror DIICOT a pus concluzii de respingere a cererii de redeschidere a aceluiași dosar?

Ale cui interese le reprezintă procurorul care a pus concluziile ce s-au dovedit a fi cel puțin ridicole, atât în fața instanței de la Curtea de Apel, cât și, iată, în fața conducerii DIICOT, care luase anterior o hotărâre identică cu instanța CAB?

Pe de altă parte, dacă DIICOT a decis miercuri să redeschidă dosarul DIICOT, în urma plângerilor depuse de cele șase persoane, de ce, în loc să anunțe public această decizie, a așteptat pronunțarea anunțată deja, pe portal.just.ro, pentru 16 aprilie în dosarul aflat pe rolul Curții de Apel și care avea, în esență, același obiect – represiunea din 10 august 2018?

Revenind la anunțul DIICOT, suntem informați că procurorul șef adjunct a redeschis urmărirea penală față de foștii șefi ai Jandarmeriei și față de fostul prefect al Capitalei, Speranța Clișeru, astfel:

  • sub aspectul săvârşirii de către maiorul Laurenţiu Valentin Cazan a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;
  • sub aspectul săvârşirii de către colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş şi colonelul Ionuţ Cătălin Sindile a infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;
  • sub aspectul săvârşirii de către Speranţa Cliseru a infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea făptuitorului.

Totodată, informează Agerpres, s-a dispus redeschiderea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals, respectiv complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Ordonanţa de redeschidere a urmăririi penale dispusă de conducerea DIICOT trebuie însă confirmată de un judecător de la Tribunalul Bucureşti.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate