Comisia juridică a Senatului a suspendat ședința din lipsă de cvorum în care era de aşteptat să fie dezbătută pentru raport solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmării penale în cazul preşedintelui Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.
Potrivit preşedintelui acestei comisii, Robert Cazanciuc, Tăriceanu trebuie să aibă încredere în comisie, pentru că, după ce vor studia dosarul, senatorii jurişti vor discuta şi vor propune plenului o soluţie pe solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul şefului Camerei superioare a Parlamentului.
Pe de altă parte, solicitarea DNA ar putea fi discutată mâine dacă va fi cvorum. ”Atunci când vrei să fii responsabil şi ai mii de pagini de citit, de studiat, te comporţi în consecinţă. Nu suntem în competiţie aici, la Comisia juridică, în cât timp facem. Această solicitare a venit la finalul anului trecut în Parlament, pentru fapte cu mai bine de 10 ani de zile înainte. Colegii mei din Senat au vrut să studieze dosarul”, a declarat Cazanciuc.
Senatorii sabotează procesul de urmărire penală a lui Tăriceanu
USR condamnă acţiunea intenţionată a senatorilor PSD-ALDE de a împiedica discutarea în Comisia juridică a Senatului a cererii DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Pentru a doua săptămână consecutiv senatorii arcului guvernamental au absentat de la discuţiile din comisie, astfel încât cvorumul nu a fost asigurat.
„Călin Popescu Tăriceanu nu se mai poate ascunde la nesfârşit în spatele unor proceduri parlamentare. Dacă se consideră nevinovat, atunci nu ar fi nicio problemă să discutăm în Comisie şi să votăm în plen ridicarea imunităţii parlamentare. Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să aibă curajul să iasă în faţa biroului pe care-l ocupă şi să explice public de ce se ascunde în spatele unui vot, de ce nu doreşte să fie fie audiat de procurori şi de ce nu vrea să lase Justiţia să se pronunţe asupra adevărului. DNA a solicitat încuviinţarea începerii urmăririi penale, ne referim strict la demararea anchetei penale, cu domnul Tăriceanu ca suspect”, au spus reprezentanții USR.
Potrivit lor, PSD şi ALDE nici măcar nu şi-au asumat un vot de salvare pentru preşedintele ALDE, preferând să saboteze discuţia pe regulament, provocând o lipsă a cvorumului.
„Dosarul lui Tăriceanu e unul tragic, căci spune povestea unor partide care au decis ca Justiţia să nu fie înfăptuită. PSD şi ALDE au stabilit că procurorii nu trebuie să îl ancheteze pe unul dintre liderii lor şi că domnul Tăriceanu, aflat pe culmile electorale ale unui partid de 5-6%, se situează dincolo de lege, acolo unde procurorii nu pot avea acces la el”, spune senatorul USR George Dircă, membru al Comisiei juridice din Senat.
Senatorii din Comisia juridică l-au audiat pe Tăriceanu în sesiunea parlamentară din toamnă, dar – pe motiv că trebuie să studieze toate documentele din dosar – au amânat repetat elaborarea unui raport.
„În urmă cu trei săptămâni, la presiunile USR, Biroul permanent al Senatului a stabilit că termenul limită pentru emiterea unui aviz la Comisia juridică să fie 2 aprilie. Raportul comisiei este unul consultativ, plenul fiind suveran în luarea unei decizii”, mai spus USR-iștii.
Termenul pentru rezolvarea încuviințării urmăririi penală, depășit de 5 ori
Liberalii cer membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să ia în discuţie propunerea ca preşedintele CSM, Lia Savonea, să se adreseze Curţii Constituţionale, având în vedere că soluţionarea cererii DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu a depăşit de cinci ori termenul impus de Regulamentul Senatului.
„Este cu totul revoltătoare pasivitatea preşedintelui CSM, care refuză să sesizeze Curtea Constituţională în acest caz, fiind evident blocajul instituţional dintre Senatul României şi Ministerul Public. Faptul că doamna Lia Savonea preferă să nu se preocupe de înfăptuirea justiţiei, aşa cum fişa postului i-o cere, şi omite să ia poziţie faţă de situaţia lui Călin Popescu-Tăriceanu arată dubla măsură în care operează actualul preşedinte al CSM. Totul, în condiţiile în care alţi preşedinţi ai CSM au uzitat de această cale legală pentru a se adresa Curţii Constituţionale în situaţii similare. Reluăm apelul public, de această dată către membrii CSM, de a lua în discuţie propunerea ca preşedintele CSM să se adreseze Curţii Constituţionale cu privire la acest conflict juridic de natură constituţională, generat de încălcarea principiului colaborării loiale şi de depăşirea de cinci ori a termenului impus de Regulamentul Senatului pentru soluţionarea cererii de urmărire penală”, au anunțat liberalii.
Aceștia sunt nemulţumiți și legat de faptul că, azi, Comisia juridică a Senatului a suspendat din lipsă de cvorum şedinţa în care era de aşteptat să fie dezbătută solicitarea DNA referitoare la preşedintele Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.
„După 5 luni de tergiversare a solicitării privind începerea urmăririi penale în cazul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, senatorii PSD-ALDE din Comisia juridică au găsit de cuviinţă să obţină o nouă amânare prin boicotarea şedinţei acestui for. Această conduită a parlamentarilor PSD-ALDE este o batjocură împotriva tuturor celor care cred în principiul egalităţii în faţa legii, fără de care o democraţie nu se poate defini. Încălcarea acestui principiu de către reprezentanţii PSD-ALDE reprezintă, în fapt, negarea mandatului primit în alegeri în mod democratic”, au menţionat liberalii.
Tăriceanu acuzat că a luat mită
Biroul permanent al Senatului a decis, în decembrie 2018, în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în cazul acestei cereri DNA de încuviinţare pentru a le permite senatorilor studierea dosarului cauzei.
Pe 7 noiembrie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.
Biroul permanent al Senatului stabilise pentru 2 aprilie termenul final acordat Comisiei juridice pentru acest raport, însă săptămâna trecută şedinţa comisiei a fost întreruptă din lipsă de cvorum. Tăriceanu declara, pe 4 aprilie, că le-a solicitat senatorilor din Comisia juridică să urgenteze elaborarea avizului în privinţa cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul său, menţionând că este dispus în orice moment să prezinte în plen punctul său de vedere.