România are şansa să obțină un portofoliu foarte important în viitoarea Comisie Europeană (CE), dar Guvernul trebuie să negociere o funcţie de vicepreşedinte al Comisiei Europene, este de părere europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.
„Această conjunctură favorabilă – faptul că echilibrul geografic cere ca Europa de Est sa aibă funcţii importante în noua Comisie Europeană, faptul că, de la extinderea din 2004, Europa de Est a avut mereu vicepreşedinţi în Comisie şi faptul ca România nu a avut încă nicio funcţie de vicepreşedinte al Comisiei, deşi este a doua cea mai mare ţară din Est – obligă Guvernul României să negocieze o funcţie de vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru ţara noastră”, susţine Mureşan.
Dacă va trece de votul Parlamentului European, preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea obligaţia de a balansa acest dezechilibru geografic în interiorul CE, adică să acorde portofolii importante ţărilor din Europa de Est.
„Inclusiv preşedintele în funcţie al Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat ieri nevoia ca Europa de Est să primească funcţii-cheie la nivel european. În plus, începând cu extinderea Uniunii Europene către Europa de Est, la 1 mai 2004, ţările din regiune au deţinut în permanenţă funcţii de vicepreşedinţi în cadrul Comisiei Europene. Estonia a avut de trei ori funcţia de vicepreşedinte, Slovacia, de două ori, iar Bulgaria şi Letonia, câte o dată”, a spus europarlamentarul.
Meleșcanu nu crede într-o funcție de vicepreședinte al Comisie Europene
Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, nu crede că România va mai obține vreun portofoliu important de la CE.
„România, într-adevăr, în ultimele două mandate ale Comisiei, a avut portofolii extrem de importante. Oricum, cu foarte mulţi bani. Este vorba despre comisarul pe Agricultură şi comisarul pentru Dezvoltare Regională. Ambele sunt portofoliile din Comisia Europeană cu cea mai mare cantitate de bani. Deci, este greu de crezut că vom putea să avem şi a treia oară un comisar care să fie într-adevăr pe un portofoliu care are în spate foarte multe proiecte şi fonduri foarte importante. La ora actuală, ceea ce se întâmplă este o discuţie pentru a fixa cele patru-cinci poziţii cheie la nivelul Comisiei, după care se va trece la etapa a doua. Din partea României, evident că există un interes pentru a avea un portofoliu care să fie cât mai apropiat de preocupările noastre, dar lucrurile acestea, în mod evident, vor face obiectul unor consultări”, a spus Meleșcanu.