vineri, mai 27, 2022
AcasăAgenda ZileiDăncilă și Dragnea au mințit. 2019 nu va fi anul investițiilor

Dăncilă și Dragnea au mințit. 2019 nu va fi anul investițiilor

Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea au minţit deliberat când au afirmat că 2019 va fi un an al investiţiilor, în condiţiile în care fondurile alocate pentru marile proiecte publice sunt nesemnificative, a declarat deputatul PNL Dănuţ Bica. 

Acesta critică bugetul aprobat recent şi noile impozite şi taxe introduse prin OUG nr. 114/2018. 

„În aceasta perioadă ne întrebăm cu toţii, pe bună dreptate, ce fac guvernanţii cu banii noştri, dacă din ei nu se poate finanţa aproape nimic din ceea ce este important pentru ţară. Vă aduc aminte că, la învestitură, doamna Prim-Ministru Viorica Dăncilă i-a amăgit pe români cu promisiunea că pe perioada mandatului dânsei nu va introduce în niciun caz impozite şi taxe noi. Dar, cu numai 3 zile înainte de sfârşitul anului 2018, în plină perioadă a sărbătorilor de iarnă, a încălcat grosolan acest angajament şi a adoptat celebra Ordonanţă de urgenţă 114, care loveşte din nou în buzunarele tuturor românilor şi şubrezeşte cele mai competitive sectoare ale economiei: energia, sistemul bancar, comunicaţiile şi domeniile conexe”, spune deputatul.

Potrivit lui, deşi Guvernul ne impozitează pe toate căile, deşi se laudă că dispune de resurse mai mari ca niciodată la buget, nimeni nu înţelege clar unde se duc banii pe care îi are la dispoziţie.

„Pentru al treilea an consecutiv, guvernanţii PSD-ALDE promovează o politică de austeritate în domeniul investiţiilor publice din România. Oriunde am căuta în ţară, vom constata că nu s-a construit aproape nimic din 2016 până în prezent, că şantierele începute au devenit adevărate ruine, deşi guvernanţii au avut şi au la îndemână zeci de miliarde de euro din fonduri naţionale şi europene, au împrumutat alte zeci de miliarde şi au deţinut în această perioadă întreaga putere decizională în ţară.La începutul anului, Liviu Dragnea i-a minţit încă odată pe români afirmând că „viitorul arată bine” şi că vor fi bani mai mulţi pentru toate nevoile oamenilor”, mai afirmă liberalul.

Din păcate, oricine poate constata că bugetul supus dezbaterii în Parlament cu o nepermisă întârziere de 3 luni abia dacă va putea susţine plata pensiilor şi salariilor pentru tot anul.

De asemenea, deşi bugetul pare să fie mai mare în cifre absolute, administraţiile publice locale vor primi în 2019 mai puţini bani chiar şi decât în anul 2018, deşi cheltuielile consiliilor locale şi judeţene vor creşte prin transferarea în competenţa lor a cheltuielilor pentru copiii instituţionalizaţi şi pentru persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora.

„A scos țara din noroaie”

„Guvernul continuă să-i păcălească pe români pretinzând că s-au prevăzut fonduri suficiente pentru investiţii. Fals! Banii alocaţi pentru toate autostrăzile din ţară nu vor ajunge nici măcar pentru construirea câtorva kilometri, pentru modernizarea sau extinderea reţelei de căi ferate nu a mai rămas practic nimic, iar spitalele regionale au fost scoase cu totul din buget. Nici măcar pentru proiectele derulate de către autorităţile publice locale prin PNDL nu s-au găsit resurse suficiente, existând riscul ca implementarea celor mai multe dintre acestea să se blocheze înainte de sfârşitul anului. Degeaba se laudă doamna Viorica Dăncilă că a scos ţara din noroaie, pentru că realitatea o contrazice flagrant: multe dintre satele României nu au nici până astăzi sisteme publice de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare, străzi asfaltate, grădiniţe şi şcoli modernizate sau cabinete medicale dotate corespunzător”, a mai spus Dănuț Bica.

Cu siguranţă că, din cauza alocărilor bugetare foarte mici şi a întârzierii adoptării Legii bugetului de stat, 2019 va fi cel mai slab an pentru investiţii din ultimii 20 de ani. Abandonarea realizării acestora, în plină creştere economică, ne poate costa enorm pe toţi.

Dacă nu se construieşte atunci când situaţia economică este favorabilă, mai putem spera să se realizeze autostrăzile atât de necesare în eventualele perioade de stagnare sau de criză? Pe de altă parte, investiţiile stimulează dezvoltarea, generând cerere pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi ne pot apăra de recesiunea economică în care a intrat deja Italia şi care ameninţă cel mai important partener comercial al României, Germania.

Din păcate, cu un buget atât de slab, va creşte tot mai mult şi riscul de a pierde miliarde de euro din banii gratuiţi puşi la dispoziţia ţării noastre de Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că vom rata, încă odată, şansa de a ne moderniza pe banii altora.

„În acest context, cel mai bine pentru România ar fi ca echipa doamnei Dăncilă să plece cât mai repede de la Palatul Victoria, iar în locul său să fie instalat un Guvern al actualei opoziţii parlamentare, condus de Partidul National Liberal, orientat către dezvoltarea ţării şi către creşterea reală a puterii de cumpărare a salariaţilor şi pensionarilor. De şmecheriile PSD-iste, realizate prin jonglerii statistice pe hârtie, ne-am săturat cu toţii!”, a conchis deputatul.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate