sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiAfaceriștii cer abrogarea OUG 114/2018 și a măsurii Split TVA

Afaceriștii cer abrogarea OUG 114/2018 și a măsurii Split TVA

Oamenii de afaceri cer noului Guvern abrogarea OUG 114/2018 şi a măsurii Split TVA, cele două măsuri având un impact negativ semnificativ asupra firmelor româneşti, a declarat Alex Milcev, partener în cadrul firmei de consultanţă EY România.

„Aşteptăm cu nerăbdare să treacă prima perioadă de acomodare a noului Guvern, ca să vorbim concret de noile măsuri pe care mediul de afaceri le consideră oportune. Aş atinge aici câteva momente de care am fost întrebaţi din partea mediului de afaceri şi pe care noi, şi nu numai noi, le considerăm ca fiind de importanţă.Toată lumea din mediul de afaceri consideră că Ordonanţa 114 nu a fost oportună. Aici se pune problema în ce măsură efectele ei pot fi desfăcute, total sau parţial, şi aşteptăm o poziţie a Guvernului legat de o parte sau de toate măsurile”, a precizat Milcev.

Abrograrea OUG 114/2018, o prioritate pentru guvern

Impactul financiar cel mai mare a fost în ceea ce priveşte taxa pe activele bancare, taxa în domeniul telecom şi cea din sectorul energiei.

„Pe scurt, considerăm că această ordonanţă trebuie abrogată, aşa cum a spus partidul actual de la guvernare, când a fost în opoziţie. Să vedem dacă se ajunge la această măsură. Evident, trebuie făcut un studiu foarte detaliat legat de impactul bugetar. Ştim cu toţi contexul acum: sfârşit de an, avem deficit mare, mic, deci cu siguranţă nu este simplu”, a mai afirmat Milcev.

El a mai arătat că o altă măsură care trebuie corectată este Split TVA, care a atras un risc de infringement pentru România din partea Comisiei Europene.

„Guvernul a promovat un proiect de ordonanţă prin care urma să ia măsuri pentru a nu ajunge la infringement, adică urma să facă Split TVA 100% opţional, pentru a nu fi încălcată directiva europeană. Noul Guvern nu are de ales, va trebui să revină repede asupra acestui aspect. Ne aşteptăm ca acest Split TVA să dispară cu totul, adică să nu devină opţional, ci pur şi simplu această complicaţie din legislaţie să dispară”, a precizat Milcev.

Alte măsuri care trebuie să fie prioritare sunt legea privind consolidarea fiscală, aflată în acest moment în Camera Deputaţilor, dar şi acordarea de facilităţi fiscale pentru zona de cercetare şi dezvoltare.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate