Cifrele transmise în comisiile de specialitate de Ministerul Finanţelor privind legea offshore denotă amatorism economic şi lipsă de viziune pentru viitorul României, a declarat deputatul USR Cristina Prună.
Pe de altă parte, potrivit liberalului Lucian Bode, România trebuie să îşi urmărească propriul interes în privinţa gazelor din Marea Neagră, însă principalul obiectiv este acela ca investitorii să decidă demararea exploatării.
„Să spunem că e un pas înainte faptul că în al treisprezecelea ceas ministerul de Finanțe a venit cu nişte estimări pe cifre, însă aceste cifre denotă pe de o parte amatorism economic şi de cealaltă parte lipsă de viziune pentru viitorul României. Aceste calcule trebuiau rafinate, trebuia să vedem la începutul producţiei pe vârf şi în declinul producţiei cât va câştiga România din aceste gaze naturale, să vedem scenarii de preţ”, a declarat Cristina Prună.
Aceasta spune că, trebuia să vedem ce poate face România pentru a-şi dezvolta industria petrochimică, industria consumatoare de gaz, să vedem cât timp avem să ne extindem reţelele de gaze la nivel naţional, să vedem ce facem cu consumatorii vulnerabili.
„S-a vorbit foarte mult de un preţ de referinţă de 130 de lei, însă nu s-a vorbit de preţul de vânzare pe piaţa internă la care de fapt se aplică impozitul special şi dacă preţul stagnează, dacă el creşte, ce se întâmplă. Trebuia să se vină cu scenarii reale pentru aceste exploatări de gaze”, a spus Prună, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile pe proiectul legii offshore. Ea a adăugat că USR a venit cu o viziune pe impozitul suplimentar – să se ducă banii colectaţi de aici în investiţii, în industria petrochimică, în extinderea reţelelor de gaze.
Amatorism economic și lipsă de interes național
Totodată, deputatul liberal, Lucian Bode, a afirmat că este necesară o clauză de stabilitate şi predictibilitate şi că este important ca gazele din Marea Neagă să fie folosite pentru dezvoltarea comunităţilor.
Potrivit lui, nu există date din partea statului în ceea ce priveşte cantitatea de gaz din Marea Neagră, dimensiunea investiţiilor şi, în consecinţă, valoarea deducerilor.
„România trebuie să urmărească propriul interes în această afacere, însă principalul obiectiv pe care trebuie să îl urmărim cu toţii este acela ca investitorii să decidă demararea exploatării. România nu îşi poate permite un eşec în ceea ce priveşte strategiile din domeniul energetic. Aşadar, dezvoltarea sectorului offshore de gaze naturale este oportunitatea istorică pentru România, putând aduce beneficii de securitate energetică, economică şi socială”, a adăugat Bode.
În acest sens, PNL-iștii solicită adoptarea amendamentelor lor, subliniind că predictibilitatea şi stabilitatea nu sunt negociabile.
„Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal rămâne consecvent şi vă propune celor din majoritatea PSD – ALDE, acum în al 12-lea ceas, să acceptaţi în timpul dezbaterilor de astăzi amendamentele fără de care acest proiect noi credem că nu poate fi aplicat niciodată – vorbim de distribuire echitabilă a beneficiilor între stat şi investitori, în al doilea rând ceea ce rămâne României de la această afacere să fie utilizat pentru dezvoltarea comunităţilor locale prin extinderea reţelelor de distribuţie gaze naturale către populaţie, pentru aducerea de valoare adăugată în România şi nu în ultimul rând clauza de stabilitate şi predictibilitate pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector care nu este negociabilă pentru PNL”, a spus Lucian Bode.
România nu trebuie să fie o țeavă de gaze
În plus, Parlamentul nu trebuie să transforme România într-o simplă ţeavă prin care trec gazele exploatate din Marea Neagră, a afirmat și Marius Paşcan, deputat PMP, la dezbaterile din Parlament pe legea offshore.
„Mi se pare că noi hotărâm mult prea uşor, mult prea emoţional, mult prea repede ce se întâmplă cu aceste zăcăminte importante pe care le are România şi din care ar trebui să existe venituri şi pentru generaţiile care vin. Pornesc de la felul în care a început de fapt exploatarea acestor perimetre, secretomania de la început manifestată, nu se ştie cum au fost concesionate, astăzi li se plânge prin spaţiul public de milă companiilor care au investit nişte resurse, chipurile, şi acum trebuie să şi le recupereze. De acord. Dar noi nu trebuie să transformăm România într-o simplă conductă, într-o ţeavă prin care trec aceste gaze exploatate din Marea Neagră. Ar trebui să gândim într-un concept mai amplu, mai extins ca România să fie şi destinatara şi beneficiara prioritară a acestor gaze”, a spus Paşcan.