duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAgenda ZileiProcurori suspendați într-un dosar cu Sebastian Ghiță, repuși în funcție

Procurori suspendați într-un dosar cu Sebastian Ghiță, repuși în funcție

Doi procurori suspendați care făceau parte din același dosar de cercetare penală alături de fugarul Sebastian Ghiță își pot relua activitatea la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. 

Procurorul Liviu Mihail Tudose își poate relua activitatea ca procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, după ce secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis încetarea suspendării din funcţie.

De asemenea, s-a mai decis şi încetarea suspendării din funcţia de procuror a lui Aurelian Constantin Mihăilă, începând cu data de 18 octombrie, şi reluarea activităţii sale ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, începând cu aceeaşi dată. 

Pe 14 iunie, Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă au fost achitaţi în primă instanţă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care mai este judecat şi fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Procurori suspendați și repuși în funcție

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat încetarea suspendării din funcţia de procuror a lui Liviu Mihail Tudose, începând cu data de 18 octombrie 2018, data intrării în vigoare a Legii 303/2004, aşa cum a fost modificată prin Legea 242/2018, şi reluarea activităţii sale, în funcţia avută anterior, cea de procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, pentru restul mandatului rămas neexecutat (2 ani, 3 luni şi 18 zile), începând cu aceeaşi dată”, potrivit minutei care anunța deciziei. 

Potrivit articolului 63, alineatul 2 indice 1 din Legea 303/2004: Suspendarea din funcţie încetează şi în situaţia în care achitarea sau încetarea procesului penal se pronunţă în primă instanţă. În acest caz, drepturile prevăzute la alineatul (2) se acordă după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de achitare sau încetare a procesului penal. 

În perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă, potrivit procurorilor anticorupție. 

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

Captură foto: Digi24.ro

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate