luni, iunie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiAproape 90% din banii unei familii se duc pe cheltuieli

Aproape 90% din banii unei familii se duc pe cheltuieli

Veniturile totale medii lunare ale populaţiei pe o gospodărie au fost de 4.872 lei în al treilea trimestru din 2019, iar cheltuielile totale au fost în medie de 4.202 lei lunar/gospodărie, reprezentând 86,3% din nivelul veniturilor totale, potrivit INS

La nivelul fiecărei gospodării din România, venitul total mediu lunar a fost de 1.889 lei pe persoană, iar cheltuiala medie totală s-a ridicat la 1.630 lei/persoană.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.577 lei lunar pe gospodărie (1.775 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 295 lei lunar pe gospodărie (114 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (69,5% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea: 

  • veniturile din prestaţii sociale (18,2%),
  • veniturile din agricultură (2,3%),
  • veniturile din activităţi neagricole independente (1,9%), veniturile din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%),
  • precum şi veniturile în natură (6,0%), în principal,
  • contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (4,9%).

INS precizează că mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.

Cheltuielile unei familii din România

Potrivit INS, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7%).

INS menţionează că mediul de rezidenţă determină unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum.

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III 2019, în medie, 31,3% din consumul gospodăriilor.

Veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei). Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate