marți, mai 24, 2022
AcasăAdministrație publicăBanii europeni pentru crearea bursei de pește de la Tulcea trebuie returnați

Banii europeni pentru crearea bursei de pește de la Tulcea trebuie returnați

Banii europeni pentru crearea bursei de pește de la Tulcea trebuie returnați, fiind vorba despre o sumă de 14,9 milioane de lei, bani pe care Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) va trebui să returneze Uniunii Europene, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Comisia Europeană a notificat Ministerul Agriculturii cu privire la necesitatea restituirii fondurilor, ca urmare a deficienţelor înregistrate în implementarea proiectului.

„Au făcut la un moment dat, în 22 martie, au inaugurat bursa de peşte. Practic, ce se dorea cu această bursă de peşte? Practic, să se liciteze şi să comercializeze toată producţia piscicolă din Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării. Trebuiau să aibă un sediu, un punct de colectare la Chilia, mijloace de transport şi un sistem informatic. La auditul care a fost făcut de Curtea de Conturi, nu de către noi, s-a constat următoarele: singurele tranzacţii care s-au făcut au fost două tranzacţii în ziua inaugurării. Totul a fost doar pentru acea zi a inaugurării”, a declarat miniatrul Agriculturii.

Apoi, deficienţe grave:

  • punctul de colectare nefuncţional,
  • fără apă,
  • navele de transport nu erau înregistrate
  • nu era obţinută nicio autorizaţie esenţială. 

„Alaltăieri a venit din partea Comisiei, pentru că a fost pe bani europeni, că trebui să înapoiem 14,96 milioane de lei. Când auditul se va termina, pentru că am trimis şi noi Corpul de control, (…) să vedem ce s-a întâmplat, cine este vinovat pentru pierderea acestor sume şi pentru aceste investiţii făcute, în opinia noastră, prost, să vedem cum putem salva ideea. Ideea este generoasă, de a avea o bursă de peşte şi de a stimula producţia de peşte care este în România, pentru că noi deocamdată cumpărăm de afară cam 85% din consumul de peşte”, a afirmat Oros într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Botoşani.

Potrivit lui, în acest proiect era prevăzută şi achiziţia unui elicopter pentru ANPA, însă procedura de licitaţia a fost sistată. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate