miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiBarna: Alegerea primarilor în două tururi, măsură urgentă pentru Guvern

Barna: Alegerea primarilor în două tururi, măsură urgentă pentru Guvern

Guvernul ar fi trebuit să treacă pe lista situaţiilor în care se impun măsuri urgente şi pe cea privind alegerea primarilor în două tururi, având în vedere că mai este o jumătate de an până la locale, este de părere preşedintele USR, Dan Barna. 

„Salut decizia guvernului în privinţa rezolvării rapide a unor probleme prin procedura asumării răspunderii. Totuşi, domnule prim-ministru Orban, ar fi fost de preferat să treceţi pe lista acelor situaţii în care se impun măsuri urgente şi cea privind alegerea primarilor. Mai este jumătate de an până la locale şi încă nu s-au luat măsuri pentru îndreptarea actualei legi care descurajează participarea electoratului şi transformă comunităţile noastre locale în moşii ale unor grupuri de interese fără legitimitate şi dorinţă de a face bine”, a scris Dan Barna într-o postare pe Facebook.

Liderul USR consideră că menţinerea sistemului de alegere a primarilor într-un singur tur convine doar celor care se tem de voturi, adică de români. 

În urmă cu o săptămână, Barna spunea că modificarea legislativă privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar trebui făcută în luna decembrie, în paralel cu aprobarea bugetului pentru anul viitor.

„Din punctul meu de vedere ar trebui făcută cât mai curând. Eu aş vedea-o chiar în paralel cu aprobarea bugetului, acum, în luna decembrie, în această sesiune parlamentară, pentru că este o solicitare pe care o aşteaptă cu adevărat societatea românească. În afară de nişte poziţionări politice în Parlament, societatea e foarte aliniată că e nevoie în acest moment să ne întoarcem la democraţia reală şi la reprezentativitatea reală”, a afirmat Barna.

Potrivit lui, alegerea primarilor în două tururi a fost unul dintre subiectele discutate vineri la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban şi cu preşedintele PLUS, Dacian Cioloş.

„Fondul discuţiei de ieri a avut trei aspecte: anticipate, primari în două tururi şi alegeri locale. Elementele din acordul politic au fost abordate în calupuri despre care am vorbit şi asupra cărora aşteptăm nişte rezultate. Ne vom întâlni o dată la două-trei săptămâni cu premierul şi continuăm discuţiile”, a menţionat el.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate