sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiBogdan Aurescu l-a înlocuit pe Tudorel Toader în Comisia de la Veneția

Bogdan Aurescu l-a înlocuit pe Tudorel Toader în Comisia de la Veneția

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, este noul reprezentant al României în Comisia de la Veneția. El i-a luat locul lui Tudorel Toader, la propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, informează ProTV.

Mandatul lui Tudorel Toader a expirat în urmă cu o lună. Bogdan Aurescu fusese anterior membru supleant din partea României, poziție în care acum a fost numit Sebastian Rădulețu, fost consilier personal al ministrului Cătălin Predoiu.

Rădulețu l-a apărat în calitate de avocat pe fostul primar al Craiovei Antonie Solomon într-un dosar de corupție, iar în 2012 a fost consilier local din partea UNPR, partidul fondat de Gabriel Oprea.

Foto: site Comisia de la Venetia

Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a reprezentat România în Comisia de la Veneția începând din anul 2014, când ministru al Justiției era Robert Cazanciuc (PSD).

Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz, iar premierul aprobă.

În 2018, când era el însuși ministru al Justiției, Tudorel Toader a surprins opinia publică autopropunându-se pentru un nou mandat de patru ani, care a expirat la data de 23 mai 2022, conform Hotnews.

În mai 2020, în precedentul său mandat de ministru al Justiției, Cătălin Predoiu a cerut Comisiei de la Veneția încetarea mandatului lui Tudorel Toader înainte de termen. Solicitarea a venit ca urmare a deciziei CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi.

Fosta șefă a DNA fusese revocată din funcție de Tudorel Toader, care i-a reproșat într-un raport de 20 de pagini „acte și fapte de netolerat într-un stat de drept”, dar aceasta a contestat decizia la CEDO și a câștigat.

În prezent, Laura Codruța Kovesi este procuror șef la Parchetul European (EPPO).

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate