sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiPreședintele Lituaniei cere Comisiei Europene clarificări despre aplicarea sancţiunilor ce vizează tranzitul...

Președintele Lituaniei cere Comisiei Europene clarificări despre aplicarea sancţiunilor ce vizează tranzitul de mărfuri rusești către Kaliningrad

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat joi că aşteaptă din partea Comisiei Europene să clarifice cu „mai multă precizie” cum trebuie aplicate sancţiunile împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, în virtutea cărora Lituania a blocat parţial tranzitul de mărfuri către exclava rusă Kaliningrad, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Lituania nu introduce propriile sale sancţiuni. Noi doar respectăm normele stabilite de Uniunea Europeană şi aplicăm sancţiunile în baza acestor reguli. Aşadar, este desigur necesară stabilirea normelor cu mai multă precizie”, a spus Nauseda într-o declaraţie acordată presei înaintea summitului european de la Bruxelles.

Noile tensiuni cu Rusia provocate de restricţiile aplicate de Lituania tranzitului către Kaliningrad nu sunt „o temă bilaterală între Lituania şi Rusia, ci una între UE şi Rusia”, a subliniat preşedintele lituanian.

Rusia a ameninţat cu represalii dacă Lituania nu ridică „blocada” şi nu restabileşte „imediat” accesul pe teritoriul lituanian pentru transporturile către exclava sa Kaliningrad. „Vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare”, a declarat miercuri vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov.

În acest timp, Comisia Europeană a apreciat că aceste restricţii „nu sunt o blocadă” asupra exporturilor ruseşti, ci inspecţii „specifice” şi „proporţionale”.

„Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (…) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al CE, Eric Mamer.

El a menţionat de asemenea că executivul comunitar este în curs de actualizare a informaţiilor despre modalităţile de aplicare a sancţiunilor împotriva Rusiei. „Suntem în contact strâns cu autorităţile lituaniene şi le vom oferi orientări suplimentare”, a notat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Această instituţie a lucrat toată noaptea de miercuri spre joi la planurile menite să detensioneze criza, din cauza temerilor că ea ar putea escalada rapid, afirmă mai mulţi diplomaţi şi oficiali europeni citaţi de Politico.eu.

Tensiunile sunt puternice cu privire la transportul de marfă din Rusia continentală până în exclava sa, care se află între Lituania și Polonia – Moscova amenințănd cu acțiuni de represalii „practice” dacă UE nu deblochează bunurile metalice blocate în tranzit. Înalți diplomați ai UE au avertizat miercuri că situația este gravă și s-ar putea agrava rapid.

Potrivit unor oficiali și diplomați citați de Politico.eu, criza este o consecință neintenționată a celui de-al patrulea pachet de sancțiuni al UE, conform căruia blocul comunitar a interzis importurile din Rusia de oțel și materiale feroase. Linia de tren care furnizează mărfuri din Rusia către Kaliningrad trece prin Lituania, o țară din UE, așa că agenții vamali au oprit de sâmbătă trenurile de marfă pentru verificări.

Lituania și Comisia Europeană au insistat că aceasta nu a fost decizia unilaterală a Vilnius, ci că Lituania acționa pe baza îndrumărilor emise de Bruxelles cu privire la modul de implementare a sancțiunilor.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate