sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiUcraina și R.Moldova au primit, cu unanimitate de voturi în Consiliul European,...

Ucraina și R.Moldova au primit, cu unanimitate de voturi în Consiliul European, statutul de candidat pentru aderarea la UE

Liderii UE au decis joi seara, cu unanimitate de voturi în Consiliul European, să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană, a anunțat președintele Consiliului, Charles Michel.

Agențiile de presă internaționale au subliniat importanța acestui acord european istoric, obținut la finalul multor zile de negocieri intense și pe fondul agresiunii comise de Rusia asupra Ucrainei.

Decizia luată la Bruxelles de șefii de stat și de guvern ai țărilor UE a fost așteptată cu mare emoție atât la Kiev, cât și la Chișinău.

Anterior, atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European au avizat pozitiv cererile celor două state, iar Roberta Metsola, președintele PE, a salutat decizia Consiliului European.

Rezoluția Parlamentului European prin care se cerea Consiliului acordarea statutului de candidat la aderare pentru R.Moldova și Ucraina a fost votată, joi, cu o foarte largă majoritate și însoțită de aplauze în picioare.

Georgia, în schimb, va mai trebui să facă reforme pentru a putea primi statutul de țară candidată la UE.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate