sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiBoris Johnson anunță că Marea Britanie e dornică să ajute la deminarea...

Boris Johnson anunță că Marea Britanie e dornică să ajute la deminarea Mării Negre și la deblocarea exportului de grâne din Ucraina

Premierul Boris Johnson a declarat joi că Marea Britanie este dornică să contribuie la operațiunile de deminare ale coastei sudice a Ucrainei și că ia în considerare inclusiv să ofere asigurări pentru navele care mută milioane de tone de cereale blocate în această țară din cauza Rusiei, informează Reuters.

Invazia declanșată de Moscova la data de 24 februarie și blocarea porturilor la Marea Neagră ale Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători alimentari din lume, a făcut ca peste 20 de milioane de grâne să rămână în silozuri, în timp ce organizațiile internaționale avertizează cu privire la declanșarea foametei în anumite regiuni de pe glob.

Consecința imediată a fost creșterea prețurilor la alimente și zeci de milioane de oameni în pericol de a nu avea hrana necesară, o criză despre care oficialii occidentali spun că ar putea dura cel puțin doi ani.

Turcia încearcă să medieze prin negocieri purtate cu reprezentanții ONU, ai Ucrainei și ai Rusiei, cu scopul de a crea un coridor de siguranță în Marea Neagră prin care să treacă navele cu cereale, dar Moscova vrea ca mai întâi Occidentul să ridice anumite sancțiuni pe care i le-a impus din cauza invaziei militare lansate asupra Ucrainei.

”E de lucru. Colaborăm cu Turcia și cu alți prieteni europeni și aliați pentru a vedea ce putem face”, a declarat Boris Johnson pentru Reuters, în cadrul unui interviu acordat în Rwanda, unde participă la summit-ul Commonwealth.

Piața de asigurări din Londra a plasat întreaga regiune pe lista sa cu risc ridicat, ceea ce înseamnă costuri în creștere pentru transportatori.

Boris Johnson spune că Marea Britanie va lua în considerare toate opțiunile când a fost întrebat despre acest aspect.

”Ceea ce Marea Britanie poate oferi, mai ales, este expertiza sa cu privire la asigurările maritime, dar și mai multă expertiză privind transportarea bunurilor prin, să le spun așa, zone controversate ale mării”, a declarat el.

Întrebat direct dacă UK este gata să ajute Ucraina să demineze marea, Johnson a răspuns: ”Da, nu vreau să intru în detalii tehnice sau militare, dar le puteți obține uitându-vă la ceea ce am făcut deja în ceea ce privește aprovizionarea ucrainenilor cu echipament care să-i ajute să se protejeze. Cu siguranță discutăm cu ei pentru a-i ajuta la nivel tehnic să demineze Odesa”.

Foto: Encyclopedia Britannica

Deminarea Mării Negre ar reprezenta cel mai mare efort de acest fel după războiul dintre Iran și Irak din 1980, iar orice fel de plan de a demina Ucraina ar dura multe luni, informează Reuters.

În paralel, ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat joi că este nevoie de acțiuni urgente în acest sens, în următoarele luni, împotriva instaurării foametei.

Marea Britanie, SUA și Uniunea Europeană, care au ajutat cu armament Ucraina pentru a se putea apăra de invadatorii ruși, acuză Moscova că întreține o criză alimentară blocând exporturile de cereale din țara invadată, țară care furnizează o zecime din exportul mondial de grâne.

De asemenea, șeful diplomației UE a declarat săptămâna această că Rusia comite o crimă de război blocând exportul a milioane de tone de cereale ucrainene.

În replică, Rusia respinge acuzațiile și dă vina pe sancțiunile impuse de occidentali, care ar fi scumpit alimentele. Totodată, Moscova susține că Occidentul răspândește minciuni despre cauzele acestei crize alimentare.

Deși recunoaște că există mulți factori pentru care inflația în sectorul alimentar a fost atât de mare, Johnson l-a acuzat pe Putin că încearcă să forțeze o „răscumpărare” prin această blocadă. „Este absolut inadmisibil”, a spus el. „Această aprovizionare ar putea ajuta oamenii din întreaga lume, ar putea ajuta unele dintre cele mai sărace țări”, a mai subliniat premierul britanic.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate