joi, septembrie 29, 2022
AcasăDezvăluiriSoftware-ul spion Pegasus, folosit abuziv de guvernele din cel puțin cinci țări...

Software-ul spion Pegasus, folosit abuziv de guvernele din cel puțin cinci țări europene, în atenția Parlamentului European

Compania israeliană de programe-spion NSO Group a declarat marți, în fața unei comisii a Parlamentului European că cel puțin cinci țări din UE au folosit programele sale și că a reziliat cel puțin un contract cu o țară membră a UE ca urmare a utilizării abuzive a programului său de supraveghere Pegasus, relatează Politico.

Luând cuvântul în fața comisiei Parlamentului European care analizează utilizarea programelor de spionaj în Europa, consilierul general al NSO Group, Chaim Gelfand, a declarat că firma a „făcut greșeli”, dar că a renunțat, de asemenea, la o cantitate uriașă de venituri, anulând contracte de când a ieșit la iveală utilizarea abuzivă a programului Pegasus.

„Încercăm să facem ceea ce trebuie și asta mai mult decât alte companii care lucrează în domeniu”, a declarat Gelfand în fața membrilor comisiei PEGA. „Pentru fiecare client căruia îi vindem, efectuăm în prealabil un control pentru a evalua statul de drept din țara respectivă. Dar a lucra pe baza informațiilor disponibile public nu va fi niciodată suficient”, a spus el.

Cel puțin cinci țări din UE au folosit programul NSO Group, a declarat Gelfand, adăugând că va reveni în fața deputaților europeni cu un „număr mai concret”.

Parlamentarii UE au lansat ancheta după dezvăluirile potrivit cărora softul de spionaj este larg răspândit în Europa și a fost folosit împotriva unora dintre cei mai proeminenți lideri ai blocului comunitar, inclusiv a premierului spaniol Pedro Sanchez, și a unor grupuri politice din Spania, Polonia și Ungaria.

Dragoș Tudorache, membru al comisiei PEGA: Responsabilii politici trebuie să răspundă în fața justiției pentru aceste abuzuri

”În urma audierii, am rămas cu mai multe întrebări decât răspunsuri. A fost un dialog al surzilor, cu răspunsuri evazive și lacunare din partea NSO și contradicții majore cu ceea ce ne-au dezvăluit jurnaliștii de investigație, reprezentații big tech și specialiștii în tehnologiile de acest gen”, a anunțat pe Facebook europarlamentarul Dragoș Tudorache, unul dintre membrii comisiei PEGA.

Ce știm cu certitudine după audierea de ieri este că mai multe state membre ale Uniunii sunt clienți NSO – nu știm cine, de când și cum sunt folosite produsele lor, susține el.

”NSO pretinde că motivul principal pentru care vând acest sistem este lupta împotriva terorismului și a criminalității organizate. Dar cum justificăm folosirea acestor instrumente împotriva membrilor opoziției din Polonia sau a activiștilor și jurnaliștilor din Ungaria? Mai mult decât atât, NSO pretinde că nu vinde tehnologie decât guvernelor, ceea ce înseamnă că achiziția se face din bani publici. E datoria tuturor guvernelor, a comisiilor de control bugetar ale statelor membre să ne spună dacă banii contribuabililor sunt cheltuiți pentru achiziționarea acestor instrumente de spionaj și folosite apoi în scopuri politice”.

Aflăm acum, spune europarlamentarul, că unele companii pot acționa precum actori intermediari în tranzacționare, în numele guvernelor sau al agențiilor de aplicare a legii, accesul acestora la datele obținute din spionare fiind încă incert.

De ce ar avea nevoie guvernele de acești intermediari dacă scopul achiziției acestor instrumente este unul legitim, de a asigura siguranța națională?

”NSO susține că urmează o serie de pași de diligență și transparență înainte de a acorda unor guverne licențe pentru a folosi Pegasus. E evident că acești pași nu au fost urmați și în cazul Poloniei și al Ungariei atunci când au fost semnate contractele. Iar numărul de licențe pe care guvernele le pot achiziționa pare să depindă mai mult de capacitatea de plată a acestora decât de respectul față de statul de drept sau drepturile omului. Conform NSO, numărul persoanelor spionate cu Pegasus este mult mai mic în comparație cu ce am aflat din dovezile prezentate de jurnaliștii de investigație. Discrepanțele acestea ridică alte semne de întrebare legate de legitimitatea și credibilitatea acestei companii și a monitorizării modului în care aceste instrumente sunt folosite de către actorii statali.

În cazul guvernelor care folosesc acest instrument în afara limitelor impuse de legislația națională si europeană, licențele trebuie suspendate de îndată, iar responsabilii politici trebuie să răspundă în fața justiției pentru aceste abuzuri” – mai scrie europarlamentarul Dragoș Tudorache.

În Spania, scandalul a dus la o anchetă guvernamentală privind comportamentul agenției sale de informații CNI, pe care grupurile politice catalane o acuză că i-a spionat pe liderii mișcării de independență din regiune.

Carles Puigdemont, un alt membru al comisiei de anchetă și politician catalan care a fost vizat de programul de spionaj Pegasus, a declarat că susține interzicerea completă a Pegasus, invocând o interdicție comercială recentă a firmei din SUA, deoarece grupul a recunoscut că nu poate controla utilizarea acestuia.

Audierea a reprezentat punctul culminant al activității depuse de legislatori începând cu luna martie pentru a cerceta și limita utilizarea programelor spion intruzive. A fost o ședință tensionată, care, uneori, a amenințat să se transforme în ostilitate deschisă, în timp ce Gelfand respingea întrebările mai aprofundate.

Pentru a combate criticile acerbe, NSO Group a subliniat că așteaptă cu nerăbdare crearea unui organism internațional de reglementare a programelor spion, „ceva similar unui acord de neproliferare”, în care numai țările care sunt de acord cu regulile stabilite vor putea utiliza tehnologia, a declarat Gelfand.

„Sunt multe de făcut, de aceea solicităm un standard internațional”, a adăugat el.

Premierii Viktor Orban și Benjamin Netanyahu au folosit Pegasus pentru spionarea opoziției, oamenilor de afaceri, activiștilor și a jurnaliștilor

În urmă cu doi ani, un consorțiu format din 17 organizații media internaționale a publicat o anchetă despre software-ul dezvoltat de compania israeliană NSO Group, denumit Pegasus, care a permis guvernelor sau altor clienți ai companiei să spioneze la nivel global cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de oameni de afaceri din diferite țări.

În Ungaria, folosirea Pegasus de către guvernul Viktor Orban a atins dimensiuni uriașe, sistemul israelian de spionaj fiind folosit nu numai împotriva jurnaliștilor de investigații, dar și al unor oameni de afaceri și politicieni din opoziție, fiind identificate cel puținn 300 de ținte ale supravegherii din partea securiștilor lui Viktor Orban.

Chiar și în Israel, adică la mama lui, software-ul de spionaj a fost folosit cu succes, în mod ilegal, de poliție, pentru a verifica telefoanele cetăţenilor cu un anumit profil fără ordin judecătoresc, dar nu în scopul pentru care ar fi fost creat, adică pentru a fi folosit împotriva terorismului și a crimei organizate, ci împotriva opazanților politici ai premierului Benjamin Ntanyahu.

”Poliţia a folosit acest program sofisticat pentru a extrage informaţii şi a spiona primari, foşti angajaţi guvernamentali, activişti care au condus proteste împotriva fostului premier Benjamin Netanyahu şi chiar o persoană apropiată de o oficialitate politică de rang înalt” – scria presa israeliană, anul trecut.

”Ordinul de a efectua supravegherea de către NSO a cetățenilor israelieni care nu sunt criminali sau suspecți a fost dat de ofițeri de poliție de rang înalt, fără ordin judecătoresc sau supravegherea unui judecător. Cei care au primit ordinul și l-au executat au fost membri ai Echipei de Operațiuni Speciale (MM) din cadrul diviziei cibernetice de poliție „Signet”, a cărei întreaga activitate este secretă” – scria anul trecut publicația Calcalist.

Spre exemplu, softul Pegasus a fost folosit, între altele, pentru a căuta dovezi de mită în telefonul mobil al unui primar, într-o etapă în care ancheta în această speţă încă era confidenţială, pentru a obţine informaţii de la o persoană aflată în atenţia serviciilor secrete, cu toate că nu existau dovezi care să arate că respectiva persoană ar fi comis vreun delict, şi pentru a supraveghea telefonul unei persoane apropiate unei oficialităţi politice de rang înalt pentru strângerea de informaţii ca parte a unei anchete pentru corupţie.

Desigur, poliția israeliană a negat vehement utilizarea ilegală a software-ului pirat, la fel ca și autoritățile ungare sau spaniole. Asta nu înseamnă însă că abuzurile, bine documentate de presă, n-au existat.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate