vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAdministrație publicăBugetul Capitalei, prejudiciat de primării cu milioane de lei

Bugetul Capitalei, prejudiciat de primării cu milioane de lei

Bugetul Capitalei a fost prejudiciat de către Primăria Generală a Bucureștiului și de cele șase primării de sector prin decizii generatoare de prejudicii, care au însumat milioane de lei din banii contribuabililor, se arată în ultimul Raport al Curții de Conturi pentru Municipiul București. 

Astfle, ordonatorii de credite au efectuat plăți nejustificate pentru lucrări care nu au fost executate, în mare parte. Unul dintre cele mai răsunătoare, care este dat și dar ca prim exemplu în raport este cel al unor plăți nejustificate efectuate pentru situații de lucrări decontate pentru obiective de investiții care conțineau cantități de lucrări neexecutate, în valoare totală de 4,455 milione lei, astfel:

  • 153. 000 lei la Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul București (la sălile de sport ale Școlilor nr. 67 și nr. 112, finanțate din credite B.E.I.),
  • 161. 000 lei la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 1 (lucrări reabilitare termică a blocurilor),
  • 2,005 milioane lei la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 3 (lucrări la Parcul Pantelimon),
  • 18.000 lei la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 4 (stâlpi indicatori stații transport și soclu împrejmuire),
  • 1,611 milioane lei la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 5 (lucrări reabilitare termică a blocurilor),
  • 506. 000 lei la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 6 (reabilitare termică a blocurilor, respectiv reabilitare sistem rutier).

De asemenea, primăriile au efectuat plăți nejustificate pentru cantități de servicii neprestate sau cantități de lucrări neexecutate, în valoare totală de 766.000 lei, astfel:

  • 432.000 lei la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 2 (servicii curățenie, ca urmare a neactualizării suprafețelor stradale în conformitate cu documentele de cadastru),
  • 174.000 lei la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 3 (lucrări întreținere spații verzi),
  • 160.000 lei la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 6 (servicii salubrizare pe străzi aflate în reabilitare).

Bugetul Capitalei, prejudiciat: Gunoiul, o afacere bănoasă

Mai mult, la sectorul 3 s-au făcut chiar și plăți care nu erau datorate, acesta fiind cazul a 20.000 de lei în cadrul unui contract de închiriere utilaje, prin decontarea unor tarife orare/utilaj mai mari decât cele negociate, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de 2.000 lei.

S-a făcut și plata nejustificată a sumei de 255.000 lei de către Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 2 reprezentând contravaloarea contribuției pentru economia circulară aferentă cantităților de deșeuri municipale destinate a fi depozitate, care au depășit cantitățile maxime corespunzătoare indicatorilor de performanță prevăzuți în actul adițional la contractul pentru achiziția serviciului de salubrizare, potrivit căruia, în aceste condiții, contribuția trebuia suportată de operatorul de servicii.

Milioane de lei aruncate în plus pe anvelopări

În cazul sectorul 2 s-a recurs la majorarea, la reofertare, a unor elemente ale prețului total (cotele de cheltuieli indirecte și profit) în unele contracte subsecvente față de Acordul – cadru încheiat de operatorii economici pentru execuția lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe cu consecința angajării, lichidării și efectuării de plăți nelegale în cuantum de 8,956 milioane lei.

Din ecuație nu putea lipsi banii pentru biserici

Nici lăcașurile de cult nu au „scăpat” de bunăvoința primăriilor din București. Astfel că în cazul Sectorului 1 s-a înregistrat o plata nejustificatăa TVA în valoare de 55.000 lei calculată eronat pentru lucrări de restaurare pictură murală asupra unei sume ce includea deja TVA, aferent căreia au fost calculate dobânzi și penalități de întârziere în sumă de 5.000 lei.

Nu s-a justificat de 22 lăcașuri de cult a unei cote de 15% din sprijinul financiar acordat pentru obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu, autoritatea competentă neeliberând motivat respectivele documente (nefiind necesare) cu consecința neurmăririi recuperării de către sectorul 5 a sumei de 50.000 de lei.

Primarul Florea a plătit pentru un eveniment care nu s-a mai ținut

În cazul sectorului 5, administrația a plătit și nu a mai cerut banii înapoi, suma de 754.000 lei, în anul 2019 pentru organizarea standului dedicat Unității Administrativ – Teritoriale Sector 5 la târgul expozițional Le Marché International des Professionnels de L’immobilier, ce urma a se desfășura la Cannes.

Evenimentul a fost anulat datorită pandemiei cauzate de virusul COVID-19, următorul fiind programat a avea loc în cursul anului 2021, aferent fiind calculate accesorii de 72.000 lei.

Tot în acest sector s-au plătit nejustificat 252.000 pentru cheltuieli (transport, cazare și diurnă) efectuate cu prilejul a patru deplasări externe, pentru delegațiile formate dintr-un număr mai mare de persoane decât cel permis de lege, în absența unei aprobări exprese a consiliului local, aferent căreia s-au calculat dobânzi și penalități de întârziere de 41.000 lei.

Detașări ilegale de un milion de lei, la Piedone

La sectorul 4 s-a cheltuit aproape un million de lei pentru angajarea și plata nejustificată pentru al treilea an, la rând, a sumei de 897.000 lei reprezentând drepturi de personal acordate unor salariați detașați.

Același tip de abatere s-a constatat și la Centrul European Cultural și de Tineret UNESCO „Nicolae Bălcescu” din subordinea sectorului 4, când s-a efectuat o  plata nelegală de 171.000 lei.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate