În cazul privind refuzul Președintelui de a o revoca din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Koveși, CCR a constatat existența unui conflict constituțional între ministrul justiției și Președintele României și a impus în mod imperativ înlăturararea acesteia din fruntea DNA.
Breșa constituțională identificată și invocată de majoritatea CCR în acest caz este că Președintele care a invocat motive de oportunitate în susținerea refuzului revocării nu ar fi avut competențe constituționale in acest sens, prerogativele sale fiind circumscrise exclusiv doar controlului de regularitate și legalitate a procedurii de revocare.
”Prerogativa Preşedintelui României de a revoca procurorul din funcţia de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii. Astfel, Preşedintele României nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie iniţiată, în condiţiile legii, de ministrul justiţiei. Or, în cauza de faţă, Preşedintele României a refuzat emiterea decretului de revocare a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe motive de oportunitate, şi nu de legalitate, ceea ce a creat un blocaj în privinţa exercitării autorităţii ministrului justiţiei asupra activităţii procurorilor” – se afirmă într-un comunicat emis miercuri de CCR.
Mai mult, CCR i-a impus șefului statului si calea de urmat pentru înlăturarea conflictului constituțional pe care tocmai l-a constatat:
”Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”.
Este o decizie fară precedent a instituției conduse de Valer Dorneanu prin care s-a rezolvat, astfel, cea mai importantă dintre problemele aflate pe agenda politica a coaliției PSD-ALDE, anume schimbarea șefei DNA.