marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiCifrele de pe masa PSD provoacă o criză administrațiilor locale

Cifrele de pe masa PSD provoacă o criză administrațiilor locale

Motorul dezvoltării României – administrațiile locale – sunt în pericol de a fi gripat de cifrele de pe masa PSD, este de părere deputatul Marilen Pirtea. 

“Cei doi actori vizibili ai hărţuirii fiscale pe care PSD o aplică românilor, domnii Teodorovici şi Vâlcov, pun în aceste zile presiune asupra decidenţilor din administraţiile locale, vehiculând un ipotetic procent maximal de 30% care ar urma să fie alocat pentru bugetele locale, raportat la bugetul general consolidat. Iată că, odată publicat proiectul de buget pentru 2019, devine cât se poate de clar faptul că PSD caută să ducă cu vorba primarii, promiţându-le un procent de 30%, în timp ce propunerea bugetului pe 2019 prevede o proiecţie a veniturilor totale de 341 miliarde, care coboară abrupt procentul bugetului pentru primării la 22%”, a declarat liberalul.

Cifrele de pe masa PSD, un real pericol pentru România

Administraţia locală ajunge în pericolul iminent de a fi gripat de cifrele de pe masa PSD, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Este grav faptul am ajuns să asistăm la un conflict deschis între aleşii locali şi politicienii care iau decizii în exerciţiul guvernării. Dar, în acelaşi timp, este mult mai grav faptul că puterea PSD-ALDE foloseşte orice prilej pentru a reduce libertatea fiscală a primăriilor şi autonomia administraţiei locale, a aleşilor din administraţiile locale, acolo unde jumătate din edili sunt de altă culoare politică faţă de cei din PSD-ALDE”, mai spune Pirtea.

Această discuţie despre mecanismele fiscale de finanţare a administraţiei locale, nu descrie destul de limpede fenomenul la care asistăm.

„De fapt, termenii în care se poate descrie exact realitatea politică de astăzi trebuie să se refere chiar la presiunea politică indusă de PSD pentru eliminarea mecanismelor de subsidiaritate şi de autonomie administrativă, presiune exercitată abuziv de către PSD prin instrumente fiscale”, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Le pasă doar de jocul de imagine

Potrivit lui, după discuţiile din aceste zile, purtate între ministrul Teodorovici şi primarii marilor oraşe din România, a devenit tot mai clar că reprezentanţii guvernului PSD-ALDE nu sunt îngrijoraţi de soarta bugetelor locale, care se micşorează de la an la an, în termeni reali, ci sunt atenţi, şi chiar vigilenţi, doar la jocul de imagine pe care PSD îl exersează permanent.

„Ca să pară binevoitori prin alocarea de bani către bugetele locale, politicienii guvernului PSD au propus iniţial un procent mai mic de 30% din bugetul general consolidat, pentru a fi acordat către primării, iar apoi, după amplificarea protestelor publice venite din ţară, au anunţat că acceptă procentul de 30%, cu intenţia de a demonstra public cât de generoşi sunt faţă de administraţiile locale. Acum, la publicarea cifrelor din proiectul de buget pe 2019, tot ce au promis înainte guvernanţii PSD-ALDE s-a transformat în fake-news”, interpretează liberalul Marilen Pirtea.

Dacă recurgem la date obiective, vom vedea că scăderea alocărilor către bugetele locale este permanentă, după cum se poate observa şi în anexă, procentul bugetelor locale din totalul bugetului anual al ţării fiind în scădere de la an la an, o amprentă devenită caracteristică de acum pentru guvernarea supercentralistă a PSD-ALDE.

Fake news marca PSD

“Nu trebuie să fim experţi în finanţe publice pentru a observa cum trendul alocărilor bugetare este descrescător, iar primăriile sunt văduvite de sume importante din cauza unei asa numite „revoluţii fiscale”. Trebuie doar să privim cu scepticism tot ceea ce lansează pe piaţă PSD. Astfel, afirmaţia prin care se acreditează faptul că administraţiile locale vor avea cel mai mare buget, în comparaţie cu anii precedenţi, este un fake-news tipic PSD. Nu putem compara alocaţiile de 77 de miliarde dintr-un buget de 341 cu 74 de miliarde la un buget de 295 de miliarde, nu valoarea nominală a bugetului este relevantă, ci în primul rând procentul alocării către bugetele locale din totalul BGC. Cifrele vorbesc de la sine şi arată că primarii au fost minţiţi”, spune liberalul Marilen Pirtea.

Pentru a complica şi mai mult lucrurile, PSD doreşte să transfere în sarcina primăriilor şi o serie de cheltuieli care se realizau tradiţional de la centru, aşa cum şi era normal. Iată că, pe de-o parte sumele sunt mai mici, în procente, dar, pe de altă parte, obligaţiile de plată ameninţă să devină mai mari.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate