joi, septembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiRiscăm să intrăm în cel mai mare colaps financiar din istorie

Riscăm să intrăm în cel mai mare colaps financiar din istorie

Riscăm să intrăm în cel mai mare colaps financiar din istorie și asta pentru că avem parte de o guvernare iresponsabilă, este de părere deputatul Marilen Pirtea. 

„Execuţia bugetară a primelor cinci luni din 2019 arată dezastrul din finanţele României. Este pentru prima dată când, după criza globală de acum zece ani, deficitul bugetar ajunge la un nivel fără precedent. Dacă în 2015, spre exemplu, la sfârşitul primelor cinci luni ale anului aveam un excedent de 6 miliarde lei, astăzi, deficitul bugetar a ajuns la 15 miliarde, tot după primele cinci luni din an. Pare destul de clar că actualul ministru al finanţelor, recent instalat în echipa ce conduce PSD, a pierdut contactul cu realităţile fiscal – bugetare din România. Este un ministru care reprezintă cu multă fidelitate lipsa de profesionalism economic al PSD, un real pericol pentru sustenabilitatea finanţelor romaneşti, care lasă impresia că nu reuşeşte decât să cârpească constant găurile unui buget croit prost de la bun început”, constată deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Analizând contextul bugetar, prima observaţie frapantă priveşte evoluţia veniturilor şi cheltuielilor în primele 5 luni, o curbă negativă cu pantă mare, în care creşterea veniturilor totale, de 13 miliarde lei, este depăşită cu mult de cheltuielile totale, care au crescut cu mai mult de 20 de miliarde de lei, peste diferenţa negativă deja acumulată, împingând deficitul bugetar total spre cea mai mare valoare din 2012 până în prezent, respectiv 15 miliarde de lei.

Cel mai mare colaps financiar

„Încă de la începutul anului am arătat că bugetul României se bazează pe venituri supraestimate şi pe cheltuieli subestimate. Actuala execuţie doar confirmă aceste evoluţii. Ministrul de finanţe, într-un rar moment de realism, spunea de curând că este nevoie de o creştere a veniturilor de 7 miliarde de lei, pentru a ne menţine pe linia de plutire şi a ne încadra în deficitul asumat prin Legea bugetului, de 2,76% din PIB, un obiectiv care a devenit intangibil, cel puţin pentru acest guvern, repetent la economie”, explică liberal Marilen Pirtea.

Astăzi, actualii guvernanţi discută tot mai apăsat despre reduceri de cheltuieli în ministere şi deconcentrate, fiind necesar, se spune, un „aparat al funcţionarilor publici mai suplu şi mai eficient”.

„Sintagma este menită să ascundă frumos realitatea imediată, pe care nu şi-o doreşte nimeni, cu concedieri colective, realizate prin aplicarea de criterii ştiute doar de cei de la PSD. O astfel de evoluţie trebuie privită în ansamblul rezultatelor guvernării, care poartă acelaşi tipar, al unei guvernări iresponsabile ce duce inevitabil la eşec. O notă de plată scumpă pentru noi toţi, acesta este costul iresponsabilităţii din aşa-zisul program de guvernare PSD”, subliniază deputatul liberal.

Legea pensiilor, încă o lopată de pământ pe mormântul finanțelor

Efortul bugetar al majorării pensiilor este de 8 miliarde de lei în 2020 şi de 20 de miliarde de lei în 2021, fiind astfel simplu de anticipat că nu vor exista bani pentru aceste măsuri.

„Recent apărută în spaţiul public, iniţiativa referitoare la recunoştinţa copiilor majori, care ar fi obligaţi să plătească pensie de întreţinere părinţilor, chiar dacă nu este altceva decât o idee aruncată în spaţiul public, conţine o clară confirmare a falimentului pensiilor de stat. În plus, desfiinţarea Pilonului II de pensii, cum s-a mai arătat în ultimul an, indică semnalul de alarmă pe care PSD l-a avut de mai multă vreme, despre imposibilitatea susţinerii anunţatelor creşteri de pensii, semnal ce i-a determinat pe guvernanţi să sacrifice pacea între generaţii şi să atace asigurările private plătite de angajaţi prin Pilonului II”, subliniază deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Potrivit lui, întregul program de guvernare cu care PSD-ALDE a acoperit, ca imagine, toate dezechilibrele guvernării reale, reprezintă doar o păcăleală menită să-i amăgească pe cei vizaţi, mai mult decât să le aducă o justă repunere în drepturi: funcţionari, profesori, medici, pensionari, pe categorii. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate