luni, iunie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiComisia Europeană va sancționa România pentru defrișările ilegale

Comisia Europeană va sancționa România pentru defrișările ilegale

Comisia Europeană va sancționa România pentru defrișările ilegale, astfel că a trimis o scrisoare în care îndeamnă România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR).

Regulamentul interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă şi să introducă pe piaţa UE produse obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal. Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

„În cazul României, autorităţile naţionale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii şi să aplice sancţiuni corespunzătoare. Inconsecvenţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor române să verifice cantităţi mari de lemn recoltat ilegal”, susţine Comisia Europeană.

Comisia Europeană a constatat că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate şi în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

De asemenea, există deficienţe în ceea ce priveşte accesul publicului la informaţiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate şi a Directivei privind păsările.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităţilor române un aviz motivat.

Reîmpădurire cu ajutorul terenurilor degradate 

Terenurile degradate din comunele României vor fi incluse în cea mai mare campanie naţională de împădurire, a anunțat deputatul liberal Elena Hărătau. 

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va derula în această primăvară un amplu program de împădurire la nivel naţional, sub genericul „Campania Naţională de Împădurire”, ce va urmări creşterea exponenţială a suprafeţelor de pădure din România. Proiectul se bucură şi de susţinerea Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), care va intra într-un parteneriat cu MMAP.

Primul obiectiv al campaniei va fi împădurirea terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate