marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiCurtea Constituțională lasă Guvernul să-și asume bugetul României

Curtea Constituțională lasă Guvernul să-și asume bugetul României

Curtea Constituțională lasă Guvernul să-și asume bugetul României, după ce a respins sesizarea depusă de președinții Parlamentului, Marcel Ciolacu și Teodor Melșcanu (între timp demisionat), privind adoptarea bugetului de stat pe anul în curs prin angajarea răspunderii Guvernului Orban, potrivit G4Media.ro.

Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu au reclamat, pe 23 decembrie, în ziua în care premierul Orban și-a angajat răspunderea pe cele două acte normativ, un conflict constituțional între Parrlament și Guvern, susținând că bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale nu pot fi adoptate fără dezbatere parlamentară.

În urmă cu o săptămână, premierul Ludovic Orban a acuzat Partidul Social Democrat că, în perioada în care a fost la guvernare, a pus pe spinarea copiilor şi nepoţilor credite pe care aceştia trebuie să le ramburseze

„În trei ani de zile aţi împrumutat fără să daţi drumul la vreun proiect de autostradă, le-aţi pitit la o comisie de strategie şi prognoză ca să scrie Vâlcov parteneriat public-privat către companii inventate şi nu aţi făcut altceva decât să îngropaţi proiectele respective blocând dezvoltarea economică a României. Deci v-aţi împrumutat, în trei de ani de zile, 225 de miliarde pe nimic, ca să acoperiţi găurile bugetare pe care le-aţi provocat şi care în realitate s-au dovedit mult mai mari decât minciunile gogonate pe care le-aţi prezentat în Legea bugetului de stat în 2019. Dumneavoastră vorbiţi de ordonanţă de urgenţă? Dumneavoastră, care aţi dat OUG ca să modificaţi Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, ca să nu mai fie obligat premierul şi ministrul Finanţelor să dea declaraţie pe proprie răspundere privind veridicitatea datelor care stau la baza Legii bugetului de stat şi Legii asigurărilor sociale de stat?”, a spus premierul, în Parlament. 

Social democrații au cerut la CCR să se verifice constituționalitatea asumării bugetului pentru că dacă aceasta ar fi legală, aceștia chiar dacă au majoritate în parlament, ar pierde o importantă pârghie de control al banilor care ajung către aleșii locali. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate