joi, iunie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiMărul otrăvit din spatele programului Contul de economii Junior Centenar

Mărul otrăvit din spatele programului Contul de economii Junior Centenar

PSD anunța cu surle și trâmbițe, acum câteva săptămâni, ca vor lansa de anul viitor, Contul de economii Junior Centenar. Se vrea ca acesta să fie o oportunitate pentru creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor noştri. Din păcate, după cum istoria ne-a învățat că statuyl nu numai că este un prost manager al banilor, dar chiar riști să îți ei și țeapă de la el. 
Cum ar urma să decurgă Contul de economii Junior Centenar. Adică dacă în fiecare lună părinții ar pune câte 100 de lei pentru copil, la final de an ar mai primi de la stat o primă în valoare de 600 lei. 
Prevederea este cuprinsă în Ordonanţa de Urgenţă privind implementarea Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”, emisă recent de Executiv, care îşi propune acordarea unui sprijin bănesc tuturor copiilor din ţară.
Astfel, la împlinirea majoratului, proaspeţii adulţi vor beneficia de o sumă considerabilă, ce va putea fi folosită pentru cheltuielile legate de educaţie, pregătire profesională şi orice fel de necesităţi.
„Un alt scop al acestui program generos este cel de a cointeresa părinţii să contribuie, alături de stat, la contul de economii al copiilor lor, şi, implicit, în a le oferi o siguranţă financiară pentru viitor după împlinirea vârstei de 18 ani. Deschiderea conturilor pentru fiecare copil în parte se va face în mod automat, la unităţile Trezoreriei. La fel de important este şi faptul că aceste conturi individuale de economii Junior, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă, în cuantum de 3% pe an, dobândă stimulativă şi constantă până la vârsta de 18 ani”, spun oficialii statului. 

Beneficiază și copiii din sistemul instituținalizat de Contul de economii Junior Centenar

Programul se adresează şi copiilor aflaţi în sistemul instituţionalizat al statului, depunerea minimă fiind efectuată în cazul lor de la bugetul naţional. De acest program vor beneficia şi copii ocrotiţi prin serviciile publice specializate, caz în care şi depunerea minimă de 1200 lei va fi de la buget.
Pentru copiii din sistemul de protecţie socială, statul va depune în contul deschis pe numele lor 1.800 lei anual, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Sumele existente în acest cont pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani doar în cazuri extreme, respectiv pentru a fi folosiţi pentru situaţiile nefericite în care copilul este grav bolnav.

Creditele bauspar, exemplul de eșec al statului

Ca și în schema contului de economii Junior Centenar, la creditele Bauspar (sistemul de economie-creditare), statul ar fi trebuit să contribuie cu o sumă de 250 de euro anual, în condițiile în care deponenții ar fu pus anual la bancîă minim 1000 de euro. Cu toate acestea, bancile înrolate în acest sistem se plâng că statul nu a mai contribuit cu bonificația promisă din 2014. Asta înseamnă că, în momentul de față există câteva zeci sau sute de mii de români care și-au luat țeapă de la stat. Schema se poate și se va repeta și îăn anii următori având în vedere că deja statul este pe marginea unei prăpastii financiare. 
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate